Austraalia kavatseb oma 600 evakueeritud kodanikku kaheks nädalaks mandrist 2000 kilomeetri kaugusel asuvale Jõulusaarele karantiini panna, teatas peaminister Scott Morrison, vahendab BBC News.

Saar on kõige paremini tuntud sisserändajate vastuvõtukeskusena, mida on kritiseeritud sealsete halbade tingimuste ja inimõiguste rikkumiste eest.

Koos austraallastega toob oma 53 kodanikku kodumaale ka Uus-Meremaa.

Wuhanist on minema viidud 200 Jaapani kodanikku, kes on maandunud Tokyo Haneda lennuväljal. Soovi kodumaale naasta on avaldanud veel umbes 650 jaapanlast ja valitsus kavandab uusi lende. Jaapani meedia teatel oli mitmel naasnud köha ja palavik. Kõik viidi olenemata sümptomite olemasolust haiglatesse.

Wuhanist viidi täna ära ka USA konsulaadi töötajad ja mõned kodanikud. CNN-i teatel võidakse evakueerituid hoida kuni kaks nädalat isolatsioonis ühes sõjaväelennuvälja angaaris.

Briti välisministeerium korraldab umbes 200 kodaniku evakueerimist.

Euroopa Liidu kodanike evakueerimiseks toimub kaks lendu, millest esimesena lahkub 250 Prantsusmaa kodanikku.

Lõuna-Korea plaanib sel nädalal nelja lendu oma umbes 700 kodaniku koju toomiseks.

Kinnitused viiruse ülekandumise kohta inimeselt inimesele Saksamaal, Vietnamis, Taiwanil ja Jaapanis on suurendanud muret selle levimise pärast.

„Ma arvan, et ühe nädala või kümne päeva jooksul jõuab see kliimaksini ja siis ei tule enam suuremõõtmelist kasvu,” ütles Hiina riiklikule uudisteagentuurile Xinhua viiruse kontrolliks ja ennetamiseks loodud meeskonna juht Zhong Nanshan.

Hiina nõustus, et Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) saadab riiki rahvusvahelised eksperdid, et viirust mõista ja juhtida ülemaailmset reageerimist.

WHO ja riikide võimude andmetel on väljaspool Hiinat 60 kinnitatud haigusjuhtumit. Kõige rohkem on neid Tais – 14.