Laupäeval otsustasid ERE liikmed kutsuda läbirääkimistele Erakonna Eestimaa Rohelised ja Vabaerakonna, et arutada koostöövõimalusi ning kaardistada ühisosa.

ERE asutajaliikme ja peaministrikandidaadi Rainer Kuuba sõnul on varasemad kohtumised kolme partei liikmete vahel olnud osa tavalisest suhtlusest, kuid sel nädalavahetusel langetatud otsusega tehti asi ametlikuks. “Sellisel moel kolmepoolseid kohtumisi ei ole olnud ja läbirääkimistest kui sellistest ei ole ka varem räägitud,” ütles Kuuba.

Kuuba märkis, et otsus alustada roheliste ja Vabaerakonnaga läbirääkimisi ei olnud ühehäälne. “Meil oli ka päris palju sellised liikmeid, kes arvasid, et ERE-l on ka üksinda täiesti suur potentsiaal kasvamiseks ja laienemiseks olemas.”

Kuuba sõnutsi soovitakse algavatel läbirääkimistel jõuda äratundmiseni, millisel moel on võimalik kõige rohkem ja kõige paremini koostööd teha. “Kas see jõuab ka valimisliitude tekitamiseni kohalikel valimistel, ühinemiseni või ainult mingite üksikute ühiste teemadeni nagu metsandus või Rail Baltic — eks see kõik paistab. Välistatud ei ole ka selline variant, et istume küll koos, aga leiame, et igaüks peab ikka eraldi oma asja ajama,” lausus Kuuba.

“Minu isiklik seisukoht on see, et mulle väga meeldiks, kui praeguse kolme erakonna asemel, mis kõik on väga väikese avaliku toetusega, tekiks enne järgmisi riigikogu valimisi üks suurema toetusega erakond, mida on võimalik meie ühisosa põhjal teha. Mina näen seda ühisosa ja leian, et see (liitumine — toim) on võimalik. Aga kas see ka niimoodi läheb, ei sõltu üksinda minust. kõigil teistel on samuti oma isiklik arvamus,” rõhutas Kuuba.

Kõige suurematest erimeelsustest ERE peaministrikandidaat rääkima ei soostunud. “Elu on näidanud, et läbirääkimiste nurjamiseks ei ole lihtsamat varianti, kui enne läbirääkimiste algust hakata rääkima, mis mulle teiste juures ei meeldi. Keskendume ühisosale ja nendest kohtadest, kus on erinevusi, proovime saada üle niimoodi, et mitte keegi ei peaks oma maailmavaadetest ja seisukohtadest loobuma.”

Vastates ajakirjaniku tähelepanekule, et isegi kolme erakonna toetusnumbreid kokku liites jäädaks napilt valimiskünnise alla, ütles Kuuba, et elu on näidanud, et erakondade ühinemisel ei kehti mitte kunagi klassikaline koolimatemaatika, et 1+1+1=3. “See võrdub alati midagi muud. Kas see on väiksem või suurem, sõltub väga paljudest asjaoludest.”

Kuuba leidis, et kolmest ühinenud väikeparteist moodustatud ühe suurema partei toetusele võiks hoogu anda inimeste seas tekkiv lootus, kui on näha, et sarnases suunas liikuda tahtvad inimesed, ühiskonnagrupid ehk erakonnad tahavad koostööd teha ja ühiste eesmärkide suunas liikuda.

“Kui me näitame, et me saame üle sellest pidevast erinevustele keskendumisest ja suudame keskenduda olulistele ja ühistele asjadele, siis see võib toetust tõsta. Aga teisest küljest, kui ikkagi ei tõsta (toetust — toim) ja valijad soovivad valida neid vanu erakondi, kes on riigi viinud sinna, kus me praegu oleme, ja ise saades maksumaksjatelt igal aastal miljoneid eurosid, on ometi aastaid sadade tuhandete eurodega võlgades, siis on see valijate otsus,” märkis Kuuba.

Millal kolme väikepartei läbirääkimised algavad, Kuuba veel öelda ei osanud. “Rabelemiseks pole mingit põhjust,” lisas ta.