Kutse holokausti mälestusüritusele saabus presidendile mullu veebruaris. "Suvel oli selge, et erinevate teiste toona plaanis olnud töökohustuste tõttu ei saa riigipea osaleda ning informeerisime sellest ka kutsujat ja meie välisministeeriumi," ütles Kaljulaidi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe. Sellistel puhkudel otsustab kutsuja, kas kutsub riigist mõne teise kõrge esindaja või on laual mõni muu lahendus, lisas Linnamäe.

Peaministri büroo juht Johannes Merilai ütles, et kui selgus, et president holokausti mälestusfoorumil osaleda ei saa, uuriti võimalusi, kas tema asemel saaks sinna minna Jüri Ratas. Kuna peaministril oli sel ajal plaanis osaleda maailma majandusfoorumil Davosis, siis ei saanud ka tema Jeruusalemma sõita.

Kuigi mitmed riigijuhid lahkusid Davosist päev varem, sest lendasid sealt holokausti mälestusüritusele, siis Merilai sõnul polnud meie peaministril see võimalik. "Tal oli sel päeval seal kohustusi. Majandusfoorumi programm oli keeruline ja iga osaleja jaoks erinev, arvestades erinevaid üritusi ja kahepoolseid kohtumisi," ütles Merilai.

Kuna möödunud nädalal toimunud mälestusüritusel osalesid ka parlamendispiikrid, oli laual veel võimalus, et Eestit läheb sinna esindama Henn Põlluaas. Riigikogu esimees ütles ERR-ile, et ei saanud nimelist kutset ja samal päeval oli tal riigikogus kunstinäituse avamine.