Ametivõimud saatsid nädalavahetusel sadu arste kriisi epitsentrisse Wuhani linna, lubades ehitada sinna veel teisegi haigla vähem kui kahe nädalaga eesmärgiga ohjeldada kiiresti levivat epideemiat, vahendab ajaleht The Wall Street Journal.

Ametlikel andmetel on viiruse tagajärjel surnud vähemalt 56 ja sellesse nakatunud üle 2000 inimese. Veel 10 päeva tagasi oli haigestunuid pelgalt poolsada.

Värsked arengud peegeldavad Pekingi kõrgendatud valvsust ja hirmu äsja avastatud koroonaviiruse ees. Viirusest on vähe teada, sh selle päritolust, kui hõlpsalt see inimeselt inimesele levib ja kui kaua läheb aega sümptomite ilmnemisega.

Teadaolevate ohvrite seas on ka 62-aastane kõrva-, nina- ja kurguarst, kes suri laupäeval, teatas riiklik meedia. On teadmata, kas eelmisel aastal pensionile jäänud arst ravis viirusesse nakatunud patsiente. Ametnikud ütlesid nädalavahetusel ka, et haiglasse toimetati koroonaviirusesse haigestunud 2-aastane tüdruk, kellest sai noorim seni teadaolev nakatunu.

President Xi kutsus laupäeval üles tegema suuremaid jõupingutusi, et varustada karantiinis piirkondi ravimite ja teiste esmatarbekaupadega, mille puudus on ärritanud arste ja meditsiinitöötajaid ennekõike Wuhanis, Hubei provintsi pealinnas, kust haiguspuhang alguse sai.

“Oleme kindlad, et suudame võita selle lahingu epideemia vastu läbi põhjaliku ennetuse ja kontrolli,” ütles Xi ametliku kokkuvõtte kohaselt. “Seistes silmitsi uudse koroonaviiruse kiirenevast levikust tuleneva tumeda olukorraga, peame tugevdama tsentraliseeritud ja ühist tegevust partei kesksel juhtimisel.”

Hiina ametnikud teatasid laupäeva õhtul, et Wuhani saadetakse üle 1200 meditsiinitöötaja ning kinnitatud ja kahtlustatud viirusejuhtumitega tegelemiseks vabastatakse üle 10 000 voodikoha 24 kohalikus haiglas.

30 Hiina provintsi, omavalitsust ja autonoomset piirkonda on välja kuulutanud "tervise hädaolukorra" esimesel ehk kõrgeimal tasemel, mis annab neile võimaluse vajadusel karantiini panna rohkem kui miljard hiinlast.

Koroonaviirus COVID-19
  • Inimesed, kes kahtlustavad nakatumist koroonaviirusega, peaksid võtma ühendust oma perearstiga, küsima nõu perearsti nõuandeliinilt 1220 (välismaalt +372 634 6630) või vajadusel kutsuma kiirabi, helistades hädaabinumbril 112.
  • COVID-19 sümptomid on sarnased gripi sümptomitele. Viirus võib põhjustada köha, palavikku ja hingamisraskusi.
  • Parim kaitse nakkushaiguse leviku vastu on käte pesemine ja sümptomitega inimestega kontaktist hoidumine.
  • Pärast riskipiirkonnast naasmist tuleb tervist 14 päeva jooksul jälgida, võimalusel mitte minna tööle ega kooli ning selles vahemikus palaviku, köha või hingamisraskuse esinemisel võtta kohe ühendust arstiga.
  • Loe lähemalt koroonaviirusest Terviseameti kodulehelt!

Piirangud laienevad

Viiruse ennetamiseks on karme meetmeid hakanud tarvitusele võtma ka pealinna Pekingi võimud, kes teatasid laupäeval, et peatavad alates pühapäevast igasuguse provintsidevahelise bussiliikluse, võitlemaks viiruse levikuga.

Uusi meetmeid rakendati ka Hongkongis, kus selle juht Carrie Lam kuulutas samuti välja hädaolukorra. Hongkongis ravitakse viit Wuhaniga seotud koroonaviirusehaiget ja enam kui 100 inimesel kahtlustatakse viiruslikku kopsupõletikku.

Aasta tähtsaima püha Hiina uusaasta pidustused Hongkongis tühistati, iga-aastane Hongkongi maraton jäeti ära ning koolid suleti kuni veebruari keskpaigani. Ühtlasi peatati lennu- ja rongiliiklus Wuhaniga.

Hiina reisibüroode liit teatas laupäeval, et peatab esmaspäevast alates kõikide turismigruppide töö ning lõpetab välismaale suunduvatele kodanikele lennu- ja hotellipakettide müümise. Juba välismaal olevatel turismigruppidel lubatakse oma reis lõpule viia, järgides direktiivi, mille kohaselt tuleb reisijate tervist hoolikalt jälgida.

USA välisministeerium käskis laupäeval kõigil USA Wuhani konsulaadi ameeriklastest töötajatel linnast lahkuda, sest Hiina keskosale seatud karantiin laienes, teatas sealse saatkonna esindaja. Ta ütles, et Ameerika Ühendriikide töötajate ja nende perekondade evakueerimine on vajalik koroonaviiruse levikust, tarnepiirangutest ja haiglate ülerahvastatusest põhjustatud häirete tõttu.

The Wall Street Journali teatel lahkub 230 inimest mahutav Boeing 767 Wuhanist täna.

Sümptomiteta nakatajad

Meditsiiniajakiri The Lancet avaldas reedel uuringu, mille järeldustes leiti, et uude koroonaviirusesse nakatunud inimesed võivad haigust levida ka siis, kui neil pole reaalseid gripisümptomeid.

Teadlased uurisid Hiina linnas Shenzhenis seitset perekonda, kellest viis olid sõitnud haiguspuhangu epitsentrisse Wuhani. Kaks neist puutusid sealses haiglas kokku nakatunud sugulasega. Päev hiljem pärast koju lendamist avastati, et kuuel pereliikmel on koroonaviirus, sealhulgas ühel, kes polnud Wuhanis käinud. Ühel viirusesse nakatunud lapsel ei esinenud aga mingeid sümptomeid, mis viitavad sellele, et haigestunud võivad viirust levitada teadmata, et neil see on.

"Järelduseks on, et uus koroonaviirus on võimeline kanduma inimeselt inimesele nii haiglas, kodus kui ka linnadevahelises keskkonnas," ütles teadustöö juht Yuen Kwok-yung ajalehele The New York Times. "Just see teebki selle uue haiguse raskesti kontrollitavaks."

Teadlased hoiatasid, et uuring piirdus viiruse varajaste juhtudega ja riskifaktoreid oli selles etapis keeruline hinnata. Nad aga rõhutasid, et oluline on patsientide võimalikult kiiresti karantiini paigutamine, võttes arvesse asümptomaatilise edasikandumise varaseid märke.