Väidetavalt toovad Eesti kurjategijad Soome inimesi, kelle isiklikke- ja pangaandmeid nad kasutavad kuritegude toimepanemiseks.

"Tegemist on organiseeritud, väljakujunenud, piiriülese rahvusvahelise kuritegevusega," ütles veebipettuste tõkestamise osakonna direktor Hannu Kortelainen.

Tema sõnul tahavad kurjategijad jääda varjatuks ega kasuta samu vahendeid nagu traditsioonilised jõugud. "Nad tahavad jääda politsei vaateväljast eemale ja on saanud sellega hästi hakkama," ütles ametnik.

Kortelaineni sõnul on endiselt ebaselge, kas tegevuse taga on üks või mitu kuritegelikku ühendust. Artiklis märgitakse, et kuritegude toimepanemiseks kasutatakse nn muulasid - neid on sadu ja peaaegu iga nädal lisandub uusi.

Ühenduse juhid asuvad tihtipeale Lõuna-Ameerikas, kust neid on raske kätte saada. Neid abistavad kohalikud ninamehed Euroopast, sh väidetavalt Eestist.

Muulad registreerivad EL-i kodanikena oma elukoha ja saavad Soome isikukoodi. Seejärel avavad nad pangakontod, jagades nende paroole kurjategijatega, kes hakkavad tegema viimaste alt - tõenäoliselt ka nende teadmata - erinevaid tehinguid.

Muulad lahkuvad õige pea riigist ja saavad tasuks mõnisada kuni tuhat eurot.

Jõugu liikmed tellivad seejärel nende pangakontode alt kaupu, mille eest nad ei mõtlegi maksta, ja asutavad ettevõtteid, mille alt tehakse erinevaid tehinguid.

"Neid, kes sellest tegelikult kasu saavad, pole siin Soomes ja pole teada, millises riigis nad elavad. Eesti taust on olemas, kuid need inimesed ei pruugi olla Eesti politseile kättesaadavad," ütles Kortelainen.

Viimasel ajal on kuritegevuse ohvriks langenud ka rendiettevõtted ja ehitustöövõtjad.

Võltsitud dokumentidega renditakse masinaid või palutakse nende toimetamist ehitusplatsile. Kui kriminaalne jõuk on masina enda kätte saanud, toimetatakse see välismaale.

Ettevõtetel on keeruline reageerida ja tihtipeale nad ei tea, et kallis masin ei asu kohas, kus seda sooviti rentida, vaid on juba teel üle Soome lahe Eestisse.

Liiklus üle lahe on nii tihe, et politsei ei suuda reageerida isegi siis, kui nad saavad teada, et Helsingi läänesadamas on nähtud varastatud inventari.

Taolistest kuritegudest tulenev kahju ulatub tavaliselt kümnetesse tuhandetesse eurodesse. Tüüpiliste renditavate sõidukite hulka kuuluvad tõstukid, laadurid ja ekskavaatorid, ütles Kortelainen.