Tenerifel oli pärastlõuna, päike säras kõrgel taevas ja kell hakkas saama neli. Kristo Kööp, ainus Eesti ametlik kapten Tenerifel, sõidutas kliente ringi. Nad olid käinud delfiine vaatamas ning suundusid tagasi saare poole.

“Tegin köögis klientidele süüa, üks klient hoidis rooli, ja siis märgati vees pakke,” kirjeldas Kööp. Pakid olid umbes käsipagasisuurused ning tihedalt kilesse mähitud. Sääraseid pakke hulpis veel 15-20 tükki. “Eks süda hakkas alguses rohkem peksma, et mis nüüd toimuma hakkab,” rääkis Kööp. Ta on seitse aastat Tenerifel kaptenina enda ettevõttes Purjetamine Tenerifel töötanud. Põhiliselt just eestlasi ookeanil purjejahi Wesipruuliga ringi sõidutanud, aga midagi sellist pole kapten varem näinud.

Pakk Tenerife lähistel hulpimas.

“Arutasime, et kas sealt tuleb välja valge pulber või hoopis rahapakid… Siis naljatlesime, et kui eurod, siis pole meie suguvõsadel enam kunagi vaja töötada,” kirjeldas Kööp. Ta tõstis kliendiga ühe paki jahile ja nad lõikasid kile katki. “Seda oli seal ümber mässitud oma seitse-kaheksa korda,” meenutas kapten.

Pakkidel olid peal tähed ja numbrid.

Pakist tuli välja tumepruun aine. Hašiš. “Siis helistasin sõbrale, kes räägib rohkem hispaania keelt, et kutsugu ta politsei,” kirjeldas Kööp. Ta suhtles ise politseiga edasi suhtlusrakenduse teel, kuna hispaania keel pole päris suus ning sedasi sai ta tõlkerakendusi kasutada. Lõpuks kulus poolteist tundi, kuni politseikopter jahi juurde jõudis.

“Õnneks oli tuulevaikne ilm ja päike säras, oli vist 22 kraadi sooja. Inimestel oli põnev ka, et mis edasi saab,” rääkis kapten. Emotsioonid olid vaheldunud, vahepeal valitses põnevus, teisel hetkel oli pisut ebamugav ka, et äkki jõuab lasti omanik nendeni enne politsei saabumist. Eestlased viibisid saarel viimast õhtut, seega oli see eriti meeldejääv lõpp reisile.

Pärast kopterit seilas Kööp tagasi kodusadamasse Tenerife lõunaossa Playa de las Americasse. Reisiseltskonda ootas politsei, kes oli väga viisakalt toimunu kohta veel uurinud. “Seal katsusime pakki üksi tõsta, ma arvan, et kaalus umbes 25 kilo,” ütles ta. Seega võis Atlandi ookeanil hulpida ligikaudu pool tonni hašišit.

Kuna kõik juhtus alles eile, pole kohalik politsei rohkem Kööpiga suhelnud. “Lõpetasin just kohvi joomise ja musta leivaga kiluvõileiva söömise, eestlastest kliendid ikka vahepeal hellitavad mind selliste kingitustega. Pärast seda lähen sadamasse, pesen jahi, et homme jälle teiste eestlastega ookeanile minna. Eks näis, millal politsei minuga rääkima tuleb.”