Eesti Ekspress kajastas, et Tallinna Reaalkooli õpetajad Madis Somelar ja Martin Saar ei saanud Eesti Õpetajate liidu (EÕL) jagatavat meisterõpetaja kutset, kuna pruukisid liiga palju suud.

Eesti Õpetajate liidu juhatuse esimees Margit Timakov märkis, et asi pole selles, mida õpetajad “Suud puhtaks” saates või pärast seda rääkisid. Asi on selles, kuidas Somelar ja Saar hiljem kutsekomisjonile selgitusi jagasid.

Kuigi näiteks saatejuht Urmas Vaino ja Harjumaa koolijuhtide ühenduse esindaja Olga Saikovskaja ei pidanud arutelu viisakuspiire ületavaks, siis küsis EÕL Somelarilt ja Saarelt selgitusi toimunu kohta. Timakov ütles, et isegi juhul, kui konflikt nii terav polnud nagu esialgu mõni tunnistaja väitis, jääb komisjon otsusele kindlaks. “Asi polnud konflikti sisus, asi oli teistes kompetentsides, kuidas õpetajad end selgitasid,” rääkis ta.

“Kuna meid polnud saate salvestusel, ei saa me anda hinnanguid Saare ja Somelari käitumise kohta. Hiljem juhiti EÕLi tähelepanu sellele ning küsisime juhtunut tunnistanud inimestelt, mis toimus,” rääkis Timakov. Lisaks õpilasesinduste juhi Marcus Ehasooga vestlemisele kontakteeruti veel mõne inimesega. Kuigi Timakov saatis küsimused konflikti kohta ka minister Mailis Repsile, otsustas minister mitte vastata.

Timakov rõhutas, et Somelar ja Saar on tublid õpetajad, kuid meisterõpetaja kutses mängivad rolli ka teised kompetentsid, näiteks oskus kriisioskustes reageerida. „Nõudmised õpetajatele on kõrged, eriti meisterõpetajatele. Nemad ei ole praegu ainsad õpetajad, kes taotlemisel kutseta jäänud ja saavad ju uuesti taotlema tulla. Samuti tuleb märkida, et teisedki õpetajad on põhikooli lõpueksamite eelnõu suhtes kriitilised olnud (sealhulgas EÕL ise), aga kriitika tegemine ei taga kutsetunnistust. Isiklikult arvan, et kasuks tuleb rohkem näost näkku ja omavahel vahetut suhtlemist.“

Somelar ja Saar saavad soovi korral kaevata EÕLi otsuse edasi.