Aastavahetusel oli Tahko-Toursi puhkuseküla Kuopio lähedal Tahkos lausa klientidest pungil. Kõik 16 suvilat ja kümme ridamajaapartementi olid täis, vahendab Ilta-Sanomat.

Pea kõik kliendid olid Venemaalt. Ilutulestik paukus ja puhkuseküla restoranis olid lauad lookas.

160-ruutmeetrises erasuvilas Syvärijärvi kaldal veetis koos perega aastavahetust ka Tahko-Toursi puhkuseküla omanik, Moskva ärimees ja Venemaa presidendi Vladimir Putini vaimne nõuandja Konstantin Gološtšapov.

Õigeusutegelast Gološtšapovit on Venemaal nimetatud nii „Putini massööriks” kui ka „Padreks”, mis tähendab itaalia ja hispaania keeles nii isa kui ka preestrit. Mingit teoloogilist haridust Gološtšapovil siiski ei ole.

Gološtšapov ostis puhkuseküla krundi Tahkos 2003. aastal ja lasi kõrgetasemelise küla ehitada aastatel 2005-2007. Lisaks majutuspindadele on seal restoran ja suur erakabel, mille ikoonid lasti valmistada Moskvas ja kellad Hollandis.

Ilta-Sanomate andmetel veetis Gološtšapovi puhkusekülas oma seltskonnaga aastavahetust ka USA sanktsioonide nimekirjas olev Venemaa uurimiskomitee esimees Bastrõkin.

Venekeelne väljaanne MBH medija teatas, et Bastrõkin lendas eralennukiga Moskvast Kuopiosse 28. detsembril ja naasis 7. jaanuaril koos umbes 20-liikmelise seltskonnaga. Hinnanguliselt 120 000 eurot maksvad lennud tagusid kinni Venemaa maksumaksjad.

Kõrgetasemeline külaline Tahko puhkusekülas ei ole iseenesest uudis, sest Gološtšapov on Venemaa eliiti seal varemgi võõrustanud.

„Poolteist aastat tagasi tõi ta Venemaalt Tahkosse õigeusu kiriku kõrgetasemelisi esindajaid. Kui Bastrõkin on Tahkos kuskil elanud, siis päris kindlasti just Gološtšapovi puhkusekülas,” ütles Tahko-Toursiga kokku puutunud anonüümseks jäänud allikas Kuopiost Ilta-Sanomatale.

„Päris kindlasti elas Bastrõkin just Tahko-Toursi puhkusekülas,” kinnitas teine anonüümne allikas, Gološtšapovit isiklikult tundev soomlane.

Lisaks sellele paljastavad lennuandmed, et Bastrõkin on lennanud aastavahetuseks Kuopiosse ka kahel varasemal aastal.

Väljanägemiselt Gološtšapov püstirikast ärimeest ja presidendi nõuandjat ei meenuta, aga hallil kardinalil on sellest hoolimata olnud raha lasta ehitada üle 13 miljoni euro maksnud puhkuseküla ning tal on ka raha seda aastast aastasse finantseerida, kuigi küla on rängas kahjumis. Tahko-Tours ei ole kunagi kasumit teeninud.

2019. aasta aprillis lõppenud eelarveaastal tootis Tahko-Tours 388 000 euro suuruse käibe juures 200 000 eurot kahjumit. Aasta varem oli käive 381 000 eurot ja kahjum 428 000 eurot.

Gološtšapov saabub Tahkosse alati eralennukiga. Ka seda püüab ta teha märkamatult.

„Tema lennuk on täiesti valge ja sellel ei ole muid tunnuseid peale registrinumbri,” ütles Kuopio allikas.

1954. aastal sündinud Gološtšapov võis Putiniga tutvuda juba 1970. aastatel tollases Leningradis, kui Putin oli KGB leival.

Teadaolevalt on Gološtšapovil mingisugune meditsiiniharidus. Kinnitamata andmetel töötas Gološtšapov Leningradis haiglas, kui keegi arst juhatas ta massööriks judoklubisse, kus rassisid Putin ja tema sõbrad, ärimeestest vennad Arkadi ja Roman Rotenberg.

1996. aastal jäi Gološtšapov fotole koos Putini ja Rotenbergidega viimaste judoklubis Javara-Neva Peterburis.

Venemaal väidetakse, et Gološtšapovi suur teene on see, et tal õnnestus masseerides korda teha Putini judotreeningutel väljavenitatud selg, millest sai alguse usaldus ja sõprus.

Kui Putin 2000. aastal presidendiks sai, nimetas ta Gološtšapovi presidendiadministratsiooni oma nõuandjaks.

Putini sidemetest Peterburi 1990. aastate allilma ja niinimetatud Tambovi maffiaga on kirjutanud näiteks Venemaa-ekspert Mark Galeotti 2019. aastal ilmunud raamatus „Jõud ja võim – Vene maffia Kremli kaitse all”.

Samas seltskonnas Putiniga liikus ka Gološtšapov. YouTube’is on videoid Tambovi maffia ninamehe Vladimir Kumarini 50. sünnipäevast 2006. aastal Peterburis. Külaliste hulgas istuvad ka Gološtšapov ja tema naine Iraja Gilmutdinova.

Gološtšapovi ärimehe biograafiasse kuulub muu hulgas 2001. aastal koos Arkadi Rotenbergiga asutatud SMP pank. Ka Gilmutdinoval on kinnisvara- ja muid ärisid koos Peterburi endise kuberneri Georgi Poltavtšenko ja viimase poja Aleksei Poltavtšenkoga.

Abielupaar Gološtšapov-Gilmutdinoval on kuus last ja tohutult varasid. Lisaks Tahko puhkusekülale on neil ligi 500-ruutmeetrine maja ja ligi 500-ruutmeetrine katusekorter Moskvas. 2010. aastal ostis Gološtšapov Horvaatias 5000-ruutmeetrise lossi mere ääres. Tal on maja ka Itaalias.

Gološtšapov osaleb mitmetes mõjukates õigeusu fondides, milles on tegevad teiste hulgas Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill, Moskva linnapea Sergei Sobjanin, Georgi Poltavtšenko ning endine peaminister ja nüüdne julgeolekunõukogu esimehe asetäitja Dmitri Medvedev.

Oma fondide kaudu on Gološtšapov korraldanud alates 2005. aastast Putinile palverännakuid Athose mäe kloostrisse Kreekas.

Soome tuttava sõnul on Gološtšapov ehitanud näiteks Tahko kabeli ja kaks kloostrit Karjala Kannasele oma südametunnistuse lepitamiseks.