"Tänase seisuga kaldub olukord sinna, et hakkab tekkima uus koalitsioon," ütles Helmer Jõgi, kes on Tartu volikogus üks Reformierakonna saadik kahekümnest. Jõgi kinnitas Delfile, et tema ei näe ennast Monica Randa umbusaldamas.

Ta ei näe põhjust, miks peaks Reformierakond hakkama sellise otsusega Keskerakonna sisetüli lahendama. "Keskerakond tahab ju oma probleemid teiste õlgadele veeretada," põhjendas Jõgi, kelle sõnul on temaga sama meelt teisigi parteikaaslasi.

Keskerakonnal oleks aga umbusalduse läbiviimiseks vaja eranditult kõikide reformierakondlaste hääli, sest kahe peale on koalitsiooniparteide fraktsioonidel volikogus täna kohti 27 ja keskerakondlastest ei lähe Monica Randa umbsaldama Aadu Must ega Irina Panova. Opositsioonist nad aga vaevalt endale tuge leiavad.

Seega on 49-liikmelises volikogus vaja Keskerakonnal leida endale 20 toetajat väljaspoolt enda fraktsiooni. Juhuslikult on täpselt nii palju liikmeid Reformierakonna fraktsioonis.

Keskerakondlane Irina Panova ütles Delfile, et tema ei lähe kindlasti Monica Randa umbusaldama. Piirkonna juhatus pole tal seda isegi teha palunud ega mõjutanud.

"Minu andmetel ei lähe ka Reformierakond Randa umbusaldama," teadis Panova juba öelda. Tema teada kaalutakse juba muid variante uue võimu moodustamiseks.

Reformierakond teeb ametliku otsuse ilmselt täna õhtul, kui kell 17 koguneb fraktsioon, et olukorda arutada. Fraktsiooni esimees Kristo Seli ütles Delfile, et mingit otsust ei ole veel tehtud ja kellegi teisega veel läbirääkimisi pole peetud.

Nüüdseks Keskerakonnast välja visatud Monica Rand ei imestaks samuti koalitsiooni lõhkemise üle. "Arvestades neid tegevusi ja läbimõtlematuid otsuseid, mida praegu korraldatakse, siis see ei ole üldse välistatud," ütles ta.

Kõige lihtsam variant oleks oravatel Keskerakond välja vahetada volikogus kaheksat kohta omavate sotside vastu, kes on oma korda oodanud juba sügisest, kui Ranna võitlus alguse sai.

Tänaseni pole aga konkreetse ettepanekuga sotsidele lähenetud, ehkki viimased on fraktsiooni esimehe Gea Kangilaski sõnul kõvasti huvi üles näidanud.

Jõgi sõnul on sotsid aga kõigest üks variant ja ta ei välistaks koostööd ka mõne teise koosseisuga.

Matemaatiliselt on valikuid veel mitmeid - EKRE fraktsiooni kuulub viis liiget, Isamaa omasse kolm, valimisliit Tartu Heaks on esindatud kolme inimesega ja valimisliit Tartu Eest kahega. Lisaks on volikogus üks fraktsioonitu volinik.

Keskerkonna Tartu piirkonna juht Jaan Toots ja partei volikogu fraktsiooni esimees Vladimir Šokman jäid Delfile täna kättesaamatuks. Samuti ei õnnestunud vabada volikogu esimeest ja fraktsiooni ase-esimeest Aadu Musta.

Umbusalduse algatatamiseks läheks seaduse järgi vaja neljandikku koosseisust, mis Tartu puhul tähendaks kolmeteistkümne volikogulase allkirjaga paberit, mis tuleks esitada sel neljapäeval volikogu istungil.

Kui allkirjad kokku saadakse, on lähim võimalik päev Ranna umbusaldamiseks alles veebruarikuine volikogu istung, kus umbusalduse läbiviimiseks oleks vaja juba 25 häält.

Mis on viinud praeguse olukorrani?

2017. aastal kutsus toonane Tartu Keskerakonna piirkonna juht Aadu Must Monica Ranna ülikoolilinna abilinnapeaks. Rand kolis seetõttu oma eluga Tartusse ja korraldas oma elukorralduse ümber.

Mullu septembris oli ta juba kujunemas Tartu esikeskerakondlaseks ja kandideeris piirkonna juhatuse esimeheks. Tema õnnetuseks kandideeris samale positsioonile ka riigikogu valimiste järel Keskerakonda astunud Jaan Toots, kes ka valituks osutus.

Toots otsustas aga piirkonna esimehena muudatusi teha ka Tartu linnavalitsuses, kuhu tal endal küll asja pole, aga Keskerakonnal on. Ta sai oma selja taha volikogus fraktsiooni juhtivad Rein Koka ja Vladimir Šokmani, kes ei ole samuti rahul sellega, et Rand abilinnapea toolil istub. Nende arvates ei oma Rand selleks mingisugust mandaati, ehkki volikogu on ta linnavalitsusse hääletanud.

Tootsi plaan oligi siis välja vahetada Keskerakonna abilinnapead Madis Lepajõe ja Monica Rand. Asemele ei olnud tal küll kedagi pakkuda, aga põhjenduseks ütles vaid, et nad ei ole piisavalt erakonnaga tegelenud.

Lepajõe oli kohe vangerdusega nõus, ent Rand hakkas vastu. Oktoobris jäi Lepajõe aga haiguslehele, mistõttu võeti esialgu laualt maha ka tema väljavahetamine.

Ranna puiklemine päädis lausa sellega, et 7. novembril tuli Tartusse tüli lahendama Jüri Ratas, Mailis Reps ja Mihhail Korb. Siis jõuti lahenduseni, et Monica Rand on nõus lahkuma, kui Toots talle Tartu kandis väärt töökoha leiab. Tähtajaks oli jaanuari algus, sest Rand tahtis lõpuni minna Tartu linna eelarve kinnitamisega. Tootsil oli seniajani aega Rannale töökoht leida.

Eelarve sai küll kinnitatud, aga töökoht jäi Tootsil leidmata. Nagu ka uus linnapeakandidaat. Rand loobus oma ametist lahkumisest ja on tänaseni abilinnapea ülesannetes.

15. jaanuaril otsustas Keskerakonna juhatus Monica Ranna puuduva koostöö tõttu parteist välja heita, et Jaan Tootsi kamraadid saaksid Randa volikogus rahulikult umbusaldama minna.