Iraani sõjaväe sõnul lendas Ukraina lennuk sõjaväebaasi lähedale ning selle pihta tulistati rakettidega, vahendab AFP.

Iraani president Hassan Rouhani kirjutas Twitteris, et Iraani islamivabariik "kahetseb siiralt seda katastroofilist viga".

Iraani riiklik uudisteagentuur IRNA avaldas riigipea ametliku pöördumise, milles Rouhani märkis, et kahetsusväärne juhtum toimus "agressiivse Ameerika ähvarduste ja heidutuste atmosfääris", mistõttu täisvalmisolekus Iraani sõjavägi pidas kõnealust õhkutõusnud lennukit võimalikuks ohuks Ameerika sõjaliste jõudude poolt.

Rouhani tunnistas riigi kaitsesüsteemide nõrkust ning toonitas vajadust viia ellu vajalikke ümberkorraldusi, muutmaks säärase "katastroofi" kordumise võimatuks.

Rouhani on ühtlasi pöördumises toonud välja, et selle "valusa õnnetuse" näol pole tegemist juhtumiga, millele saaks kuidagiviisi läbi sõrmede vaadata. "Edasine juurdlus on hädavajalik, tuvastamaks kõik tragöödiani viinud juured ja põhjused ning võtmaks vastutusele tolle andestamatu vea elluviijad," sõnas Iraani president.

Ka Iraani välisminister Javad Zarif pöördus sotsiaalmeediasse ning lubas Twitteris tehtud avalduses juhtunu eest vastutavaid isikuid karistada.



Õnnetus juhtus kolmapäeva varahommikul, kui Teheranist Kiievisse suundunud reisilennuk Boeing 737 varsti pärast õhku tõusmist alla kukkus. Kõik pardal viibinud 176 inimest said surma. Hukkunute seas oli 82 Iraani, 63 Kanada, 11 Ukraina, 10 Rootsi, 4 Afganistani, 3 Ühendkuningriigi ja 3 Saksamaa kodanikku.
Mitu lääneriiki on juba varem süüdistanud Iraani lennuki allatulistamises. Teiste hulgas on seda luureandmetele tuginedes väitnud ka Kanada peaminister Justin Trudeau ning NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
Kolm päeva tagasi aset leidnud traagilise õnnetuse uurimist viib peamiselt läbi õnnetuse asukohaks olnud riik - Iraan. Lennuõnnetuste põhjuste selgitamisel on aga rohkem osapooli: uurijaid kaasatakse riikidest, kuhu lennuk või antud lennuliin on on registreeritud, kust pärineb lennuki disainer või sõiduki kokkupaneja. Antud juhtumi puhul on lennuki osade loomisel mängus nii Prantsusmaa kui ka Ühendriigid, lennuki registreerimispaigaks on Ukraina ning sõiduk ehitati valmis Ühendriikide pinnal.