CNN kirjutas täna õhtul valitsusallikatele viidates, et Ukraina lennuk hävitati kahe maa-õhk tüüpi raketiga. Raketid olid valmistatud Venemaal, need olid SA-15 tüüpi õhutõrjeraketid Tor.

USA ajaleht New York Times avaldas pealtnägija video, mille ehtsuses on toimetus allikate toel veendunud. Klipist on näha, kuidas raketi lennukit tabades toimub väike plahvatus, ent lennuk ei purune tükkideks. Lennuk jätkab teekond veel mõne minuti jagu ning üritab tagasi keerata, nähtub New York Timesi faktikontrollitud infost.

Alles pärast pööret lahvatab õhulaev leekidesse ja kukub kiiresti maapinnale. See video väärab ka Iraani tsiviillennunduse eest vastutava ametkonna juhi varasemad väited, et asi ei saanud olla raketirünnakus. Kui lennukit oleksid tabanud raketid, polnuks selline manööver mõeldav, juhtis ameti juht Ali Abedzadeh varem tähelepanu.

Suurbritannia julgeolekuallikad ütlesid ajalehele The Guardian, et on näinud USA luureandmeid, mis viitavad, et lennukit tabas Iraani välja tulistatud õhutõrjerakett.

Kahtlused, et lennuk võib olla kogemata alla tulistatud, on hoogu kogunud kogu neljapäeva jooksul. Eri luureettevõtted on avaldanud oletusi, et lennukit tabas tõenäoliselt maa-õhk-tüüpi rakett, kaks USA meediaväljaannet on sellest teatanud anonüümsetele valitsusallikatele tuginedes.

Õnnetuses hukkus 176 inimest - kõik pardalolnud.

USA ametnikud on kindlad, et lennuki tõi taevast alla just Iraani raketirünnak, kirjutas ka CBS News.

USA luure märkas CBS-i teatel umbes lennuki alla kukkumise ajal töötavate radarite signaale, väitsid allikad CBS Newsile. USA satelliidid tuvastasid ka kaks maa-õhk-tüüpi raketi väljatulistamist - see toimus vahetult enne lennuki plahvatust, vahendas CBS News.

Peale selle on plahvatuskoha lähistelt leitud raketi osasid, neist internetis ringlevaid pilte võib pidada tõepärasteks.

Iraan ei ole rünnakut seni omaks võtnud, vahendab CNN.

Ukraina Rahvusliku Julgeoleku ja Kaitsenõukogu (RNBO) teatel oli alla kukkunud lennuki pardal 167 reisijat ja üheksa meeskonnaliiget, varem teatati, et lennuki pardal oli 180 inimest. RNBO teatel oli lennukis 11 ukrainlast (üheksa meeskonnaliiget ja kaks reisijat).

Ukraina välisminister Vadõm Prõstaiko avaldas Twitteris allakukkunud lennuki reisijate päritoluriigid.

„Praegu on meile teada järgmine informatsioon PS752 katastroofis hukkunute päritoluriikide kohta: Iraan – 82, Kanada – 63, Ukraina – 2+9 (meeskond), Rootsi – 10, Afganistan – 4, Saksamaa – 3, Suurbritannia - 3,” öeldakse teates.

Ukraina saatkond Iraanis kinnitas lennuki huku järel, et lennuki allakukkumise põhjustas mootoririke, mitte terrorism, ja et kõik pardal viibinud hukkusid. Hiljem asendas saatkond selle teate hägusema avaldusega, mille järgi juhtunu põhjuseid selgitatakse.

Ukraina peaminister Oleksi Gontšaruk hoiatas kolmapäeval Kiievis vastuseks küsimusele, kas lennuki võis alla kukutada rakett, igasuguste spekulatsioonide eest, kuni selguvad juurdluse tulemused.

Õnnetusse sattunud lennuk oli kolm ja pool aastat vana.

Eralennufirma Ukraine International Airlines lendab 38 lennukiga 88 sihtkohta. Enamik neist lennukeist on Boeing 737-800 ehk sama, mis Iraanis alla kukkus.