Iraagi sõjavägi tegi avalduse, milles öeldakse, et koalitsiooni baaside vastu oli sihitud kokku 22 raketti, millest 17 Al-Asadi baasi vastu Anbari provintsis, sealhulgas kaks, mis ei plahvatanud.

Viis raketti tabas baasi Erbili provintsis Põhja-Iraagis, öeldakse avalduses.

Iraagi julgeolekujõudude hulgas ohvreid ei olnud. Rünnakud toimusid täna kohaliku aja järgi kell 1.45-2.15.

Ameerika Ühendriigid kinnitasid Eesti aja järgi kell 00:30 alanud rünnakut Al-Asadi ja Erbili baasidele. Eelhoiatussüsteem töötas ja sõjaväelased jõudsid enne rakettide saabumist varjuda.

Eesti kaitseminister Jüri Luik kinnitas, et Eesti kaitseväelastega Iraagis on kontakt saavutatud ning ükski kaitseväelane ei ole viga saanud. "Juba mitme päeva jooksul olid Al-Asadi baasis kasutusele võetud kaalukad väekaitsemeetmed ning rünnaku hetkel ei viibinud Eesti kaitseväelased baasis."

"7. jaanuaril umbes kell 17.30 (Eesti aja järgi 8. jaanuaril kell 00.30) tulistas Iraan rohkem kui tosin ballistilist raketti USA üksuste ja koalitsioonijõudude pihta Iraagis," ütles USA asekaitseminister Jonathan Hoffman.

"On selge, et need raketid tulistati Iraanist ja et sihtmärkideks olid vähemalt kaks Iraagi sõjaväebaasi Al-Assadis ja Irbilis, kus paikneb USA ja koalitsiooni personal," lisas ta avalduses.

Valge Maja pressisekretär Stephanie Grisham ütles, et president Donald Trump on olukorrast teadlik ja jälgib seda. Presidendi juures viibisid ka välisminister Mike Pompeo ja kaitseminister Mark Esper, samuti asepresident Mike Pence.

Eesti kaitseväe kuueliikmeline meeskond asub Iraagi lääneosas, Bagdadist 250 kilomeetri kaugusel asuvas Al-Asadi õhuväebaasis. Enamik öise rünnaku rakette oli tulistatud just selle baasi suunas.

Rünnaku järel kehtestas USA lennukeeluala Iraani ja Iraagi kohal, et vältida võimalikku ohtu tsiviillennukitele.

Õhurünnak oli kättemaks Iraani revolutsioonikaardi eliitüksuse juhi, riigi nr 2 mehe kindral Qassim Suleimani tapmisele Iraagis Bagdadi lennujaamas USA vägede droonirünnakus eelmisel reedel.

Iraani revolutsioonikaardi rünnakujärgses avalduses öeldi, et "kättemaks on alanud", vahendas New York Times. "Seekord me vastame teile Ameerikas," lubas revolutsioonikaart rünnata ka USA territooriumi. Lisaks öeldi avalduses, et õhulööke võidakse anda ka Dubaile Araabia Ühendemiraatides ja Haifale Iisraelis.