Rätte kaotas elu 2018. aasta 19. juulil, kui toona 27-aastane Šmutov talle autoga otsa sõites raskeid vigastusi tekitas. Raskelt vigastatud Rätte elu ei suudetud haiglas enam päästa.

Sel ööl sai häirekeskus teate, et Nõmmel Kivi tänaval ründab 48-aastane mees 27-aastast meest ja 40-aastast naist. Sündmuskohale jõudnud politseinikud leidsid Kivi tänavalt avariilise sõiduauto Audi A6, katkise aia ning selle juurest 48-aastase raskelt vigastatud Rätte.

Kogutud tõendite põhjal edastas prokuratuur eelmise aasta lõpul kohtule Karel Šmutovile esitatud süüdistuse, mille kohaselt ei olnud tegemist õnnetuse ega enesekaitsega, vaid mees pani toime tapmise. Süüdimõistmise korral ootab Šmutovit kuue- kuni 15-aastane vangistus.

Eesti Ekspress kirjutas mullu novembris, et Kõmmari tapmisprotsessil on oluliseks küsimuseks see, kas surnud muusik oli agressiivne. "Rätte isiksus, tema käitumine ja tervislik seisund omab väga olulist tähtsust," rääkis süüdistatava advokaat Sirje Must kohtus eelistungil. "Et saada teada, mis võis olla sündmuste käimapanevaks jõuks, on vaja võimalikult palju informatsiooni," selgitas ta ning taotles Rätte käitumise põhjalikumat uurimist. Selle tarbeks esitas ta kohtule taotlused uurimaks Rätte Facebooki-sõnumeid oma eksnaisele ja ühele tuttavale ning kogumaks infot Rätte elust Soomes.

Harju maakohtu pressiesindaja Viivika Siplane ütles aga täna Delfile, et kohus jättis rahuldamata info kogumise palve Rätte elust Soomes. Advokaat tahtis teada, kuidas Rätte end Helsingis ülikooli kliinikumis psühhiatriaosakonnas õena töötades ülal pidas ja kas talle võis olla kirjutatud välja mingeid ravimeid.

Siiski rahuldas kohus advokaatide palve kuulata üle täiendavad tunnistajad. Seega kuulatakse üle ka Rätte surnukeha üle vaadanud kohtuarst.

Eesti Päevaleht kirjutas aasta peale juhtumit, kuidas Kõmmari viibis oma elu viimasel tunnil Rättete peremajas Nõmmel. Peamiselt elas seal tema eksabikaasa Palmi Rätte, Raivo ise oli enamik aega Soomes. Saatuslikul õhtul, kui Kõmmari varem Soomest koju jõudis, oli Palmil külas ka uus elukaaslane, 20-ndate lõpus Karel. Ühe versiooni järgi saatsid Rättete ühised lapsed Raivole pilte perekodus toimunud pidudest, kus tarvitati ka meelemürke, ning just seetõttu otsustas ta varem koju minna.

2018. aasta juuni lõpus alustas politsei Raivo Rätte suhtes kriminaalmenetluse, kahtlustuste järgi oli ta oma endist abikaasat tappa ähvardanud ja kehaliselt väärkohelnud. Palmi Rätte jagas toona Õhtulehele fotot peahaavast ning lisas, et esimest korda ründas Raivo teda 2011. aastal Pariisis, juhtum fikseeriti Prantsuse Eesti saatkonnas ja Pariisi politseis.

Eesti Ekspress on kirjutanud Rättete varasematest konfliktidest kuni Raivo Rätte elu viimaste tundideni. Lähemalt loe Raivo “Kõmmari” Rätte hukkumisega seotud müsteeriumist siit.