Alates septembrist on Austraalia võsapõlengute kriis tapnud 18 inimest ja hävitanud üle 1200 majapidamise. Pärast sellenädalasi põlenguid Victoria ja Uus-Lõuna-Walesi osariikides on vähemalt 17 inimest kadunud, vahendab BBC News.

Kõige värskemaid evakueerimisi Uus-Lõuna-Walesi lõunarannikult on nimetatud inimeste kõigi aegade suurimaks ümberpaigutamiseks regioonis.

Täna ummistasid Sydneysse ja Canberrasse viivaid maanteed pikad autode rivid. Paljud neist kuulusid kiiresti puhkuse katkestanud inimestele.

Kohalik meedia teatas tunnipikkustest kütusejärjekordadest Batemans Bays.

Paljud teed on põlengute ja muude ohtude, näiteks ebastabiilsete või murdund puude tõttu suletud.

Kuigi tingimused on veidi paranenud, kardetakse, et laupäeval on elud ja vara taas ohus.

„Kui te puhkate... peate te lahkuma enne seda laupäeva,” teatas Uus-Lõuna-Walesi maapiirkondade tuletõrjeteenistus, viidates 260-kilomeetrisele rannikulõigule.

Uus-Lõuna-Walesi osariigi valitsus hoiatas, et tingimused saavad tõenäoliselt olema sama halvad kui vana-aastaõhtul, kui hävisid sajad majapidamised.

Töölised puhastavad teid, taastavad elektrivooluga varustamist ja teevad kontrollitud põletamisi, et harvendada võsa tulerinnete lähedal.

Uus-Lõuna-Walesi transpordiminister Andrew Constance kutsus inimesi sõitma paksus suitsus aeglaselt.

Tuli on sel nädala hävitanud Uus-Lõuna-Walesis 381 ja Victorias 43 majapidamist, aga ametnike sõnul need numbrid kasvavad.

Katastroofiline tuleoht on täna ka Lääne-Austraalia kahes piirkonnas ning homme oodatakse äärmuslikke tingimusi mõnedes Lõuna-Austraalia osades.

Austraalia ringhäälingu ABC teatel suleti Lääne-Austraalias põlengute tõttu 330-kilomeetrine maanteelõik.

Suitsu tõttu oli Austraalia pealinna Canberra õhukvaliteet täna kõigi maailma tähtsamate linnade hulgas halvim, teatas Šveitsi organisatsioon AirVisual. Austraalia Post peatas seal pakkide kojuveo.

Victorias Mallacootas, kus tuhanded inimesed põgenesid teisipäeval tule eest rannale, on oodata Austraalia mereväe laeva, mis peaks hakkama inimesi evakueerima. Maitsi on Mallacoota muust maailmast ära lõigatud.

Eile tõi politsei sinna kaatritega 1,6 tonni vett, toitu, parameediku ja meditsiinivarustust.

Victoria ja Uus-Lõuna-Walesi tuletõrjeteenistused teatasid, et ei ole suutnud kõrvalistes piirkondades mõnede inimesteni jõuda.

Peaminister Scott Morrison kutsus täna inimesi üles mitte paanikasse sattuma ja usaldama päästetöötajaid.

Eilsete põlengute suitsu oli näha enam kui 2000 kilomeetri kaugusel Uus-Meremaa Lõunasaarel, kus see värvis taeva oranžiks.