Üks põleng liikus sädemeid pildudes Victoria osariigi rannikulinna Mallacootasse. Kohalike sõnul oli kohutav kogemus olla laagris rannal veripunase taeva all, vahendab BBC News.

Uus-Lõuna-Walesi osariigis Corbargos leiti kahe mehe surnukehad. Arvatavasti oli tegu isa ja pojaga. Tulerinne liikus täna läbi linnakese peatänava.

„Väga traagilised asjaolud,” ütles Uus-Lõuna-Walesi politseiülema asetäitja Gary Worboys. „Ilmselt püüdsid anda oma parima tule vastu, kui see hommiku varastel tundidel läbi tuli.”

Võimude teatel on piirkonnas kadunud veel viis inimest – neli Victorias ja üks Uus-Lõuna-Walesis.

Victoria osariigi peaminister Daniel Andrews ütles, et ära lõigatud linnakestele toitu, joogivett ja elektrivoolu tooma võidakse kutsuda Austraalia mereväe laevad. Peamine katastroofipiirkonda viiv tee on suletud.

Võimud olid kutsunud piirkonnas viibivaid inimesi, kellest paljud on turistid, siseruumides püsima, sest eile oli juba liiga hilja ja ohtlik evakueeruda.

Uus-Lõuna-Walesi kuurortlinnade Bermagui ja Batemans Bay elanikud põgenesid täna hommikul samuti mere äärde või hädapärastesse evakuatsioonikeskustesse rannikul.

Kohalikud rääkisid BBC-le, et „varjusid punkrisse”, kui tulerinne lähenes ja rannale sadas tuhka.

„See oli neetult hirmutav. Taevas läks punaseks ja igal pool lendas tuhka,” ütles Zoe Simmons Batemans Bays.

Mallacootas põgenesid elanikud rannale või varjusid kidlustatud kodudes, kui kuulsid kohaliku aja järgi kell 8 hommikul hoiatussireeni.

„Oleks pidanud olema päevavalgus aga oli pime nagu keskööl ja me kuulsime tuld mühisemas,” ütles kohalik David Jeffrey. „Me kõik kardame oma elu pärast.”

Tuli liikus läbi linna ja hävitas mitmeid hooneid, aga tuule suuna muutus hoidis selle rannalt eemal. Tuletõrjujad olid viimase kaitseliinina rannale kogunenud.

Victoria osariigi eriolukordade juhi Andrew Crispi sõnul oli rannal 4000 inimest.

„On kottpime, see on üsna hirmutav... kogukond on praegu ohus, aga me hoiame oma liini ja nad päästetakse ja neid kaitstakse,” ütles osariigi tuletõrjeteenistuse koordinaator Steve Warrington.

Warringtoni sõnul on East Gippslandi piirkonnas tekkinud märkimisväärne varaline kahju.

Umbes 45-kraadine kuumus, tugev tuul ja äike tekitasid 24 tunniga Victorias üle 200 uue põlengu.

Mõned põlengud on nii suured, et tekitavad ise äikesetorme ja välku.

Pühapäeval hukkus erakordsetel asjaoludel Uus-Lõuna-Walesi tuletõrjuja, 28-aastane Samuel McPaul. Võimas tuul tõstis tema 10-tonnise veoki maast üles ja paiskas ümber. Veel kaks tuletõrjujat said vigastada ja põletada.

Temperatuur tõusis eile üle 40 kraadi kõigis Austraalia osariikides ja territooriumidel.