Kim kutsus nädalavahetusel kokku Töölispartei keskkomitee pleenumi, et arutada poliitikaküsimusi seoses Washingtonile määratud tähtajaga seisukohtade pehmendamiseks läbirääkimistel, mille eesmärk on Pyongyangi tuuma- ja raketiprogrammi lõpetamine, vahendab Reuters.

Pühapäeval rääkis Kim tegutsemisest välispoliitika, laskemoonatööstuse ja relvajõudude valdkonnas, rõhutades vajadust võtta tarvitusele „positiivsed ja ründavad meetmed, et tagada täielikult riigi suveräänsus ja julgeolek”, teatas KCNA.

Pleenum oli Tööpartei 7. keskkomitee suurim pärast selle esimest kogunemist 2013. aastal Kim Jong-uni alluvuses, teatas Lõuna-Korea ühinemisministeerium.

Osales mitusada keskkomitee liiget, keda näitas täna riigitelevisioon. Komitee kohtus ka 2018. aastal ja tänavu aprillis, aga palju väiksemas seltskonnas.

KCNA teatas, et pleenum jätkub endiselt. Tegemist on esimese korraga pärast Kim Jong-uni võimule tulekut 2011. aastal, kui pleenum kestab üle ühe päeva.

„”Positiivsete ja ründavate meetmete” all võivad nad mõelda ülimalt provokatiivset tegevust Ühendriikide ja ka Lõuna-Korea vastu,” ütles Souli Põhja-Korea uuringute ülikooli professor Yang Moo-jin.

Põhja-Korea on nõudnud Washingtonilt uut lähenemist läbirääkimiste jätkamiseks ja hoiatanud, et võib asuda täpsustamata „uuele teele”, kui USA ootusi ei täida.

Eilsel pleenumi istungil näis teine oluline teema olevat ka Põhja-Korea majandus, teatas Yang.

KCNA teatel arutas Kim riiklikku juhtimist ja majandusküsimusi kooskõlas oma kampaaniaga „iseseisva majanduse” ülesehitamiseks.

Kim „seadis ülesanded rahvamajanduse peamiste tööstussektorite raske olukorra kiireks parandamiseks”, teatas KCNA.