Pöördumine täismahus eesti keeles:

Lugupeetud Valentina Ivanovna Matvijenko!

Pöördun Teie poole üleskutsega lõpetada Eesti ähvardamine seoses Euroopa Liidu sanktsioonide rakendamisega meediaagentuuri Russia Today vastu Eesti territooriumil.

Tuletan Teile meelde mõned faktid, kuna tõstatasite pressivabaduse teema.

Venemaa asetseb rahvusvahelises pressivabaduse pingereas 149. kohal 180st. Sõltumatu ühendus Piirideta Reporterid hindab pressivabaduse olukorda Venemaal kui „rasket“. Teie riigis rünnatakse pidevalt ajakirjanikke, mis päädib mõnikord nende surmaga. Avalikkuse Kaitsmise Fondi monitooringu andmetel on alates 2014. aastast, mil seoses Krimmi annekteerimisega toimus teisitimõtlejate ahistamise sagenemine, toimunud 350 rünnakut ajakirjanikele, hukkus 19 ajakirjanikku ja registreeriti 150 tsensuurikatset. Venemaal ei ole sõltumatutele ajakirjanikele füüsiline turvalisus ja professionaalne vabadus tagatud.

Eesti on mainitud pingereas 11. kohal, samas kategoorias kõige suurema meediavabadusega Skandinaavia ja Lääne-Euroopa riikidega. Meie seadusandlus ja ühiskondlik kultuur välistab riiklikke repressioonide kasutamise ajakirjanike vastu ning nad ei pea kartma siin oma elu pärast.

Sputnikust. Ta on osa riiklikust meediaagentuurist Russia Today, mille juht Dmitri Kisseljov on sanktsioneeritud Euroopa Liidu poolt tema tegevuse eest Ukraina territoriaalse terviklikkuse rikkumise propagandistlikul toetamisel. Seega saavad sanktsioonid laieneda ka tema kontrollitud ressurssidele. Kreml astus 2014. aastal teadlikult selle agressiivse sammu – leppige tagajärgedega sanktsioonide kujul ja ärge solvuge nii kergelt.

Russia Today on ka Vene maksumaksjalt raha äravõtmise üks meetoditest. Need vahendid lähevad desinformatsiooni ja välisriikide ühiskondliku tasakaalu lõhkumise tarbeks, kuigi seda tehakse päris andetult – nõudke neilt välja portaali külastamise numbreid ja saate kohe aru.

Viimastel aastatel on Russia Today tegevusele kulutatud kümned miljardid rublad, millele olete andnud Venemaa parlamendi ülemkoja juhina oma allkirja.

Mina ei ole Venemaa kodanik, ent mul on inimlikult siiralt kahju miljonitest venemaalastest, kes kasvava ja näljase agitatsiooniosakonna tõttu ei saa piisavalt sotsiaalabi. Sputniku muidusööjate armee lahti laskmine on võrreldav mitme koolihoone ja sotsiaalse keskuse ehitamisega. Vene riiklik televisioon ei räägi venemaalastele nendest „investeeringutest“ – häbi on!

Oma teemakohases avalduses ütlesite ähvardavalt, et „enam leppida meie meedia kiusamisega ei saa, need meetmed saavad olema tuntavad“.

Olles ebademokraatliku režiimi esindaja, tänitate te demokraatlikku Eestit meediavabaduse teemal, mis on võrreldav isiksuse sügava lõhestumisega. Teie poliitiline süsteem, mis ei arvesta vaba inimesega, on juba ammu murdnud kõik sõltumatud ajakirjanduslikud kollektiivid ja allutanud presidendi administratsiooni käskudele pea kõik meediakanalid. Vabu blogijaid karistate võltsitud süüdistustega, väliskolleegidega koostööd tegevaid ajakirjanikke kohustate kirjutama endale lauba otsa „välisagent“. Mäletate, kuidas 2014. aastal aeti laiali populaarse uudisportaali Lenta.ru toimetus, mille liikmed olid sunnitud immigreeruma Lätti?

Kutsun Teid külastama Eestit. Meie asjatundjad tutvustavad Teile üksikasjalikult, kuidas oleme vaba ühiskonda seni ehitanud ning kuidas tagatakse meil meediavabadus. Teil on Eestilt väga palju õppida selles osas ja see kindlasti parandaks meie riikide vahelisi suhteid.

Sügava lugupidamisega

Sergei Metlev

Eesti Vabaühenduste Liidu nõukogu liige, jurist