Kaubandushiid Tesco teatas nädalavahetusel, et peatas tootmise tehases Hiinas pärast seda, kui üks heategevatest kaartidest leiti sisaldavat abipalvet vangilt, teatas Sunday Times, vahendab AFP.

Peking tõrjus aga neid väiteid, mis olevat välja mõeldud.

„Ma võin teile täie vastutustunde juures öelda, et pärast selgituste küsimist vastavatest ametkondadest ei ole Shanghai Qingpu vanglas üldse ... välismaa süüdimõistetute sunnitööd,” ütles Hiina välisministeeriumi esindaja Geng Shuang Pekingis.

Geng ründas ka endist ajakirjanikku Peter Humphreyt, kes artikli kirjutas. Humphreyt ennest hoiti kuni 2015. aastani Qingpu vanglas kinni. Gengi sõnul mõtles Humphrey selle „farsi” välja, et „ennast upitada”.

Kaardile kirjutatud sõnumis paluti inimesel, kes selle leiab, võtta ühendust Humphreyga, mida koolitüdruku isa ka tegi. Humphrey läks looga Sunday Timesi jutule.

„Me oleme välismaa vangid Shanghai Qingpu vanglas Hiinas,” oli kassipildiga jõulukaardile kirjutatud. „Sunnitud töötama oma tahte vastaselt. Palun aidake meid ja teavitage inimõigusteorganisatsiooni.”