Tapa kaitseväelinnakus käisid tund aega tagasi viimased ettevalmistused Suurbritannia peaministri Boris Johnsoni võõrustamiseks. Johnson jõudis veerand üks Tallinna lennujaama, kust algas sõit Tapale.

Üks briti sõdur märkis, et kohtub Johnsoniga esimest korda ning on tema tuleku suhtes elevil. Eelnevalt on ta kokku puutunud briti valitsusjuhtidest David Cameroniga.

Kuna sõduril on kodumaal perekond kahe poja ja naisega, on tema silmis tore, et Johnson tänase visiidi raames oma kohaloleku ja sõnadega sõdureid nende vaeva ja ohverduste eest plaanib tänada.

Rühm oktoobrist järgmise märtsini teenivaid britte kohtuvad samuti Johnsoniga esimest korda. Üks neist ütles: "Johnsoni külaskäik paneb teda tundma hinnatuna ja näitab, et tema teenistust väärtustatakse." Sõdurid ütlesid ajakirjanikele, et nad võivad küll enda poliitilisi vaateid avaldada, aga ei kipu tänase päeva kontekstis seda tegema. Seega ei soovinud keegi Brexiti teemal mõtteid jagada.

Tapal rivistati kell üks sõdureid üles. Lisaks Eesti väljaannetele on kohal ka Reuters ja AP, mis on mõlemad rahvusvahelised meediakanalid. Eesti kanalitest saab Johnsoniga intervjuu vaid Eesti Rahvusringhääling. Meediaaeg on väga piiratud, väidetavalt on ERRil võimalik vaid paar minutit Briti peaministriga suhelda.
Ajakirjanikud ja fotograafid kupatatakse piiride taha, mis spreivärviga maha joonistatakse.

Briti sõdurite napid peakatted on tänase ilmaga kehv valik: toast välja suunduvad sõdurid mudivad oma kõrvu soojaks, et kannataks vähegi väljas tuule käes seista. Eesti sõdurite kõrvad tunduvad olevat läki-läkide poolt turvaliselt kaetud.

Ratas seisis seitse minutit enne plaanitavat saabumist väljas ja ootas Johnsoni ekipaaži.

Rivis on seismas kümme britti ja kümme eestlast. Hiljem puutuvad Johnsoniga söömaaja ja angaarikülastuse raames kokku pea paarsada siin teenivat ühendkuningriigi kodanikku. Enne Johnsoni jõudmist sõdurid võimlesid, et sooja saada.

Köögis valmistavad toitu Suurbritanniast kokad, kes on samuti Tapal teenistuses. Üks kokkadest märkis, et hääletas Johnsoni poolt ja loodab tema kätt suruda. Järjekord lõunale on pikk, toitlustatakse üle saja inimese. Söökla on kaunisatud kuldsete kardadega ja hõbedade lintidega. Laudadel on pidulikud vakstud.

Menüüs pakutakse koorest tomatisuppi saiakrutoonidega, ahjukalkun, viinerisaiakesed, Yorkshire'i puding, ahjukartulid ja -juurikad, porgandid sidrunises glasuuris, kaste ning muidugi erinevad maiused. Sõdurite taldrikud kuhjatakse head ja paremat täis.

Sõdureid oodatakse isuäratavale jõululõunale.
Väidetavalt serveerib ka peaminister Johnson ise hiljem sõduritele lõunat. Pole siiski päris kindel, kas tegemist on sarnase lubadusega, mille läkitas eile Kaja Kallas kassiiriks hakkamise kohta, kuid mõtles hiljem ümber. Kuigi ka tavaliselt serveeritakse siin brittidele nende kohaliku köögi järgi valmistatud toitu, siis täna ollakse ninaesisega eriti rahul.

Boris Johnson asus toitu serveerima. Sõdurid klõpsutavad peaministrist pilte. Johnson tegi tööd korralikult - suhtles sõduritega, küsis, mida ja palju tahetakse. Isegi viis prantslast on toidujärjekorra lõppu ära eksinud. Pärast serveerimist istus Johnson sõduritega ühte lauda, et nendega vestelda ja kooki süüa. Tal jäi aega ka eestlastega vestelda, visatakse nalja ja vahetatakse viisakusi. Johnson käis iga laua läbi, et kõigiga paar sõna vahetada.

Sõdurid ning Johnson vahetasid jõulusoove. Pikemateks vestlusteks aega polnud.

Valitsus saatis pärast kohtumist laiali pressiteate, milles seisis, et Ratas ning Johnson vestlesid kaitsekoostööst, digi- ja küberkoostööst.

„Ühendkuningriik peab pärast lahkumist saama väga eriliseks EL-i partneriks, lähedaseks liitlaseks ja selle nimel me ka kõik pingutame. Soovime võimalikult lähedasi suhteid kõigis valdkondades, eriti välis-, kaitse-, julgeolekupoliitikas ning majanduses ja hariduses,“ ütles peaminister Jüri Ratas.

Ratas rõhutas eriti just kaitsekoostöö tähtsust Eesti ja Ühendkuningriigi suhetes. „Hindame kõrgelt Ühendkuningriigi panust Läänemere regioonis kogu NATO julgeoleku tagamisel. Brittide sõjaline toetus ulatub Vabadussõja aegadesse ja ka sel suvel olid nende üksused Eestis esindatud nii maal, õhus kui merel.“

Ratas tuletas meelde, et alles hiljuti võõrustas London NATO liidrite kohtumist, kus liitlased näitasid üles ühtsust ja solidaarsust.

Lisaks rääkisid peaministrid digi- ja küberkoostööst. „Näeme siin veel kasutamata võimalusi ning soovime seda koostööd edasi arendada. Kutsusin peaminister Johnsonit ka järgmise aasta sügisel toimuvale digitippkohtumisele ja sellele eelnevale Põhjamaade, Balti riikide ja Iirimaa ametikaaslastega kohtumisele, et ühiselt arutada koostööd e-tervise ja Euroopa tervise andmehalduse lahenduste leidmiseks,“ ütles Ratas.

Peaminister Ratas rääkis oma ametikaaslase Johnsoniga veel Brexiti järgsest hariduskoostööst. „Ühendkuningriik on meie tudengite jaoks väga populaarne sihtkoht ning on oluline, et õppurite olukord pärast Brexiti ei halveneks. Valitsusjuhid rääkisid ka kliimamuutustest ja järgmise aasta ÜRO kliimakonverentsist Glasgows.