"Püha Greta Thunberg esines reedel Itaalias teistele alaealistele kliimasõdalastele ja teatas seal, et maailma liidrid tuleb "seina äärde panna". Kui see otsekohesus üldse meie üdini korrumpeerunud vasakmeedias kajastamist leiab, siis küllap tormavad omad teda kaitsma ja õigustama, seletama, et ta rääkis tegelikult sellest, kuidas poliitikutel tuleb selg vastu seina suruda, aga see on tavaline vasakpoolne valetamine," kirjutab Martin Helme sotsiaalmeedias.

"Vaadates, kui pööraselt vihane on nii Greta ise kui tema mõttekaaslased, kuulates, kuidas nad nõuavad häbenematult revolutsiooni ja selliste inimeste kõrvaldamist otsustusprotsessist või ka lihtsalt debatist, kes nendega ei nõustu või kaasa ei jookse, on üsna selge, et see seltskond unistabki meie ülejäänute seina äärde panemisest," leidis EKRE aseesimees.

Helme hinnangul esindab Thunberg kliimaliikumise ametlikku seisukohta, mis on selle "radikaalse ideoloogia peavool". "Ta nimetati äsja Time'i aasta inimeseks. Talle pakutakse platvormi ÜRO peaassambleest kuni iga endast lugupidava peavoolumeedia esikülgedeni. Ta on selle liikumise üks eestkõnelejaid. Ta on ohtlik. Tema poolt propageeritav ideoloogia on ohtlik," rõhutas Helme.

"Selle ideoloogia põhipostulaat on sama, nagu kõigi vasakpoolsete revolutsionääride oma: inimene käitub valesti mingi ülla ja õilsa eesmärgi suhtes ja kuna inimene ise keeldub end muutmast, tuleb teda repressioonide abil selleks sundida. Demokraatia ja vabadused tuleb kõrvale lükata kliima nimel. Soe tuba, isiklik transport ja lihatoit tuleb jõuga ära võtta kliima nimel. Teile ei meeldi? Sunnime! Te hakkate vastu, näiteks valimiskastide juures? Seina äärde," tõlgendas Helme Thunbergi ütlust.

"Debatt on lõppenud, tegutseda tuleb, seltsimehed! Selle saavutamiseks tuleb loomulikult kõigepealt üles kütta vihkamise kliima ühiskonnas ja Greta teeb seda oma meediasemudega väga pühendunult," leidis Helme.

Thunberg ise põhjendas Twitteris, et tema väljend "put them against the wall" tähendab kellegi vastutusele võtmist.

USA ajakiri Time valis tänavuse aasta inimeseks Rootsi teismelise kliimaaktivisti Greta Thunbergi.

16-aastane Thunberg alustas oma ülemaailmset liikumist 2018. aasta augustis, kui alustas Rootsi parlamendi juures kliimastreiki. Pärast seda on Thunberg esinenud ÜRO-s, kohtunud paavstiga ja inspireerinud miljoneid ühinema septembris toimunud kliimastreigiga, mis oli suurim kliimameeleavaldus ajaloos.

"Ta on tavaline teismeline tüdruk, kes võttes kokku julguse rääkida võimule tõtt, sai põlvkonna ikooniks. Selgitades abstraktset ohtu lõikava pahameelega, muutus Thunberg kõige mõjuvamaks hääleks kõige tähtsamas küsimuses, millega planeet silmitsi seisab," teatas Time.