Politsei teatel suri täna haiglas ravil olnud inimene, vahendab BBC News.

Vulkaan hakkas eile ootamatult purskama, kui saarel viibisid seda uudistama tulnud turistid. 34 inimest jäi ellu, enamik neist viibib haiglas. 27 inimesel on keha pinnast põlenud üle 30%.

Vulkaanipurse tabas inimesi Uus-Meremaalt, Austraaliast, Saksamaalt, Hiinast, Malaisiast, USA-st ja Suurbritanniast, teatas politsei.

Arderni sõnul on saarele maandutud, aga mingeid elu märke ei ole.

„Helikopteri piloot, nagu ma aru saan, liikus füüsiliselt saarel ringi, mitte ainult ei vaadelnud õhust, ja tegi seda mõnda aega ja tõi niisiis tagasi raporti, et kahjuks ei olnud seal mingeid elu märke,” ütles Ardern.

Uus-Meremaa politsei asejuht John Tims ütles, et politsei alustab kriminaaljuurdlust surmade ja vigastuste üle White Islandil.

Politsei teatas, et saarel oli kokku 47 inimest, kui kohaliku aja järgi eile pärastlõunal toimus katastroof. Nende hulgas oli 24 inimest Austraaliast, üheksa USA-st, viis Uus-Meremaalt, neli Saksamaalt, kaks Hiinast ja üks Malaisiast.

Esimene tuvastatud ohver on kohalik giid Hayden Marshall-Inman. Teine giid, 24-aastane Tipene Maangi, on kadunute hulgas.

Austraalia peaministri Scott Morrisoni sõnul kardetakse, et viiest kindlaks tehtud hukkunust kolm olid austraallased. Morrisoni sõnul olid 24 austraallast tulnud kruiisilaevalt. Neist 13 on haiglas ja 11 saatus on teadmata.

White Island ehk Whakaari on Uus-Meremaa aktiivseim vulkaan. Vaatamata sellele on eraomanduses olev saar turismiatraktsioon.

Vulkaan hakkas purskama kahe kiiresti teineteisele järgnenud plahvatusena umbes kell 14.11 kohaliku aja järgi, saates õhku tiheda pilve tuhka ja suitsu.

Otsepilt näitas, et mitmed külastajad olid kraatris, enne kui pilt tumedaks läks.

Arderni sõnul oli sel ajal saarel kaks gruppi. Ühel õnnestus evakueeruda, aga teised olid purske läheduses.

Mõned ellujäänud päästeti laevaga kohe pärast plahvatust, aga politsei teatas, et päästeoperatsiooni läbiviimine on liiga ohtlik.

Päästelennud erahelikopteritega tõid hiljem saarelt ära mitu inimest.

Päästeteenistus ei ole endiselt saanud saart läbi otsida ohtlike tingimuste tõttu. Vulkaanist tõuseb endiselt suitsu ja tuhka.