Venemaa president Vladimir Putin ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi leppisid 9. detsembril kokku, et kohustuvad 2019. aasta lõpuks Ida-Ukrainas relvarahu täielikult ja terviklikult ellu viima, seisis kohtumisjärgses ühisavalduses.

Kohtumise eesmärk oli taaselustada tegevuskava rahu saavutamiseks Ukraina idaaladel, kus käib endiselt lahingutegevus sealsete valitsusvägede ja Kremli toel tegutsevate relvajõudude vahel.

Pärast enam kui kaheksatunniseid kõnelusi Pariisis leppisid pooled kokku kõikide asjasse puutuvate vangide vahetuses aasta lõpuks.

"Pooled kohustuvad enne 2019. aasta lõppu täielikult ja terviklikult rakendama relvarahu, mida tugevdab kõigi vajalike relvarahu tugimeetmete rakendamine," märgiti ühisavalduses.

Dokumendis nimetatakse ka kolme täiendavat „taandumispiirkonda”, kust vaenupooltel tuleb „vägede ja sõjatehnikaga tagasi tõmbuda 2020. aasta märtsi lõpuks”.

Taaselustada lubati jõupingutused miinide eemaldamiseks konfliktipiirkonnast.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel rõhutas vajadust laiendada Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate volitusi. Viimastele anti õigus teostada järelvalvet laiemal territooriumil 24 tundi päevas seitse päeva nädalas.

30 päeva jooksul tuleks teoks teha täiendavate "uute piiriületuspunktide" loomine rindejoonel elavatele tsiviilelanikele, märgitakse avalduses. Lisaks leppisid nelja riigi juhid kokku, et kohtuvad samas formaadis uuesti "nelja kuu jooksul", et arutada "poliitilisi ja julgeolekutingimusi" seoses kohalike valimiste korraldamisega Ida-Ukrainas.

Ukraina president Volodmõr Zelenskõi tõdes kohtumisejärgsel pressikonverentsil siiski, et saavutati loodetust vähem. "Hulga küsimusi leidis käsitlemist ja minu kolleegid on öelnud, et see oli väga hea tulemus esimese korra kohta. Kuid ma olen aus - seda on väga vähe, ma tahtsin lahendada suuremat hulka probleeme," lausus ta.

Kõigi nelja riigi liidrite kohtumine algas Pariisis sealse aja järgi kell 16.00 (meie aja järgi kell 17.00), millele järgnes esimene kahepoolne kohtumine Putini ja Zelenskõi vahel. Hiljem jätkati arutelusid neljakesi koos Merkeli ja Macroniga töisel õhtusöögil ja need leidsid lõpu alles südaöö paiku.