Hoovused keerutavad poliitmere põhjast muda lahti: konkurentide seas hõljuvad sosinad, mille kohaselt reformarite rahulolematus Kaja Kallasega võib päädida prooviperioodiga, mille raames tuleb partei esimehel kättemängitud poliitiline olukord ära siluda.

Kristen Michali Tallinna linnapeakandidaadiks seadmine võis seega nii mõnelegi tunduda tänases kontekstis huvitava sammuna. Kui kohalike omavalitsuste valimised lehvitavad meile aastanumbri 2021 tagant, siis milleks hetkesesse olukorda säärane Michalile kaalu juurde andev rõhuasetus? Kas Michal võib olla tõusmas laineharjale, et Kallas voogudesse kummutada?

Viimsepäevahoiatus koalitsioonile

"See on küll täielik jama," põrmustas Michal tagaselgarääkimised ja spekulatsioonid. "Reform on üks meeskond ja me toetame üksteist."

"Konkurendid üritavad luua enda jutus lõhet nende ridades, kes seda valitsust maha võtma hakkavad."

Poliitik sõnas, et ta toetab Kaja Kallast igakülgselt esimehena nagu tema on ka Michalit varasemalt toetanud Tallinna piirkonnas juhtpositsioonile asudes.

"See sõnum on oluline anda, eriti olukorras, kus konkurendid üritavad luua enda jutus lõhet nende ridades, kes seda valitsust maha võtma hakkavad," lausus ta kurjakuulutavalt, vihjates Jaanus Karilaidi ja Raimond Kaljulaidi sõnavõttudele. "Kaja Kallasest saab tugev peaminister ja tänasest skandaalsest võimuliidust halb mälestus, see on konkreetne sõnum Karilaidudele ja Kaljulaidudele, harjugu nad sellega parem juba. Ning jah, erakonna esimees on meil olemas ja uuendab kevadel mandaati ning mina selleks küll kandideerima ei hakka, ükskõik mida konkurendid loitsuda tahavad."

Kampaaniat pole eales liiga vara alustada

Milleks siis piirkonnajuhi ameti võrdumine linnapeakandidaadi positsiooniga sai tänavu sedavõrd oluliseks tehtud? Eelmistel KOV valimistel tehti linnapeakandidaadid teatavaks näiteks "kõigest" 5-6 kuud enne valimisi. Kas kampaaniaperioodi pikkuseks on nüüdsest kaks aastat?

Kristen Michali vastus viimasele küsimusele: põhimõtteliselt jah.

"Kõik tugevamad alustavad ettevalmistusi valimisteks uuest aastast," sõnas poliitik Delfile ning selgitas, et piirkonna esimehe (ja ka linnapeakandidaadi) kinnitamise taga on möödapääsmatus korrapärase kaheaastase volituse uuendamise näol.

"Et mitte aega kaotada ja pool aastat või aasta veel oodata, mida teised teevad ja maha jääda, määrasime, kes mille eest vastutab. Nii on selgus majas ja töö, inimeste, plaanidega saab alata," märkis Michal.

Linnapeakandidaadi varane kinnitamine lähtub Michali sõnul ka suurfavoriidi Keskerakonna sammudest: peaministripartei olla ju valinud uued piirkondlikud juhatused ning tänane meer Kõlvart tegevat samuti samme valimisplaane silmas pidades.

"Mulje, et me Keskerakonnaga n-ö suurt koalitsiooni võimalusena ei kaalu ja erakonna täiesti välistame, oleks eksitav."

"Nagu erakonna esimees Kaja Kallas vastvalitud juhatusi õnnitledes ütles - tee on pikk, vastane on tõsine ja mida varem valmistusi alustame, seda rohkem jõuame," sõnas Michal.

Kuidas tunneb Michal end hetkeses poliitilises kursivõtus, millele peale vaadates võib tekkida mulje, et Kaja Kallas rakendab välistamistaktikat?

"Mulje, et me Keskerakonnaga n-ö suurt koalitsiooni võimalusena ei kaalu ja erakonna täiesti välistame, oleks eksitav. Arvan, et Kaja pole seda ka nii öelnud ega mõelnud, pigem on ikka küsimus selles, kas oleme nõus olema Jüri Ratase valitsuses ja siin on hoiak, et peaminister peaks olema valijate suurima toe saanud erakonna esimees, Kaja Kallas," selgitas Michal, lisades, et see mõte ei pruugi aga meeldida Jüri Ratasele, "kes on oma ametis püsimisest teinud eesmärgi omaette, jättes tahaplaanile Keskerakonna poliitilised plaanid ja veelgi enam, Eesti maine ja eesmärgid."