Karskusliidu esimehe Lauri Beekmanni sõnul on nad alkoholi müügi vanusepiirangu tõstmist läbi aastate arutanud ja aru saanud, et see on paljude jaoks liiga radikaalne. "Seepärast on väga huvitav, et seda nüüd poliitilisel tasemel arutatakse. Meie toetus on sellel mõttel igatahes olemas," kinnitas Beekmann.

Beekmanni sõnul pole mõte kergitada alkoholi müügi vanusepiiri 21. eluaastani tegelikult üldse nii äärmuslik, kui vaadata põhjamaid, kus on kange alkohol kättesaadav alates 20. eluaastast ning Leedus kehtib sama vanusepiirang kogu alkoholile. "Et see meede ei tunduks radikaalne on tarvis selgitada, kuidas kõrgemat vanusepiirangut on mujal rakendatud ja milliseid tulemusi on see toonud. Võin öelda, et teiste riikide kogemused on kõik positiivsed," sõnas Beekmann.

Samuti toetab karskusliidu juht probleemkomisjoni teist mõtet, milleks on piirata alkoholi müügi aega. Kui praegu on see lubatud kella kümnest kümneni päeval ja öösel on see keelatud, siis mõte on lubada poes alkoholimüüki kümnest kaheksani, aga pühapäevadel kümnest neljani. "Alkoholi kättesaadavuse piiramine on tõestatult efektiivne meede alkoholi kahjude vähendamise ja tarvitamise osas. Ma arvan, et aeg on küps, et vaadata ka alkoholi müügiaeg üle," ütles Beekmann.

Pikhof: piirata tuleb alkoholi kättesaadavust alaealistele

Probleemkomisjoni aseesimees Heljo Pikhof ütles, et tema jaoks on esmatähtis piirata alkoholi kättesaadavust alaealistele. See on ka praegu keelatud, aga ometi juhtub, et alaealised ikkagi saavad alkoholi kätte. Enne uute vanusepiirangute kehtestamist tuleb Pikhofi sõnul olemasolevaid piiranguid paremini jõustada. Ilma selleta pole vanusepiiri tõstmisel mõtet.

Ka Beekmann nentis, et kui vanusepiir tõuseb, ei pruugi see alkoholi tarbimist noorte seas vähendada."Piirangu järelevalves on edusamme tehtud, kaupluste eneseregulatsioon ja -kontroll on tõusnud. Kui üldist vanusepiiri tõstetakse, siis võib ka alaealistele alkoholi kättesaadavuse teema tõsiseltvõetavus tõusta," ütles ta.

Pikhof ütles probleemkomisjoni teise idee kohta, mis puudutab ajalisi müügipiiranguid, et ka selle üle tuleb hoolikalt järele mõelda ning uurida ka teiste riikide kogemusi.

Järgnevatel päevadel on Pikhofi sõnul plaanis veel neid mõtteid arutada ja seejärel kirja panna. Siis on aeg küs, et ideid fraktsioonides arutada, et leida, kas täiendavatele piirangutele on toetust või mitte.