Haavisto sõnul tulid oktoobris tehtud õiguskantsleri otsuse järgi juhised, et vähemalt lapsed tuleks Süüria Al-Holi laagrist minema saada. Haavisto ütles, et kui see otsus tuli, nimetas ta ametniku, kelle ülesanne oli valmistada ette õiguskantsleri otsuse järgne otsus, vahendab Ilta-Sanomat.

Kõnealune ametnik tegeleb ainult Al-Holi laagriga seotud asjadega ja laagris olevate inimeste kojutoomisega juhtumipõhiselt. Haavisto ametniku nime ei öelnud. Juhtumipõhisus on seotud sellega, et kõigi kojutoomine ei ole erinevatel põhjustel tingimata võimalik.

„Ka kurdi võimudel on seisukohti mõnede isikute osas, et mis nendega peaks toimuma. Kurdid on enda teate järgi kogunud õiguslikult raskendavat informatsiooni mõnede isikute kohta. See on fakt, mis tuleb siia kaasata,” ütles Haavisto.

Ilta-Sanomat kirjutas juba kolm nädalat tagasi, kuidas Haavisto vabastas ilma avalike ega isegi asjaomastele osapooltele esitatud põhjendusteta ametist välisministeeriumi konsulaarosakonna juhataja Pasi Tuomineni.

Välisministeeriumis on see juhtum äratanud imestust, sest Tuominen oli hinnatud ametnik ja diplomaat, kelle ametis oleku aega pikendati veel juunis 2022. aastani.

Ilta-Sanomate mitmetest välisministeeriumi allikatest saadud informatsiooni järgi oli põhjuseid Tuomineni vabastamiseks kaks: Soome Venemaa-suunaliste viisareeglite muutumine Euroopa Liidu nõuetele vastavaks ja see, et Tuominen ei viinud ellu Haavisto ettepanekut Soomest pärit laste koju toomiseks Al-Holi laagrist Süürias.

Just Al-Holi juhtumi tõttu Haavisto Ilta-Sanomate andmetel vihastas ja vabastas Tuomineni.

Haavisto enda sõnul ei ole ta Tuominenile Al-Holist laste koju toomiseks survet avaldanud.

Haavisto eitas ka, et on valimistanud ette salaplaani Al-Holi laste Soome toomiseks.

„Kui ma nägin uudist, et on plaan tuua lapsed tagasi üksi, öeldi selles, et müsteeriumplaan. See on müsteeriumplaan ka minu jaoks, mina ei olnud seda ettevalmistamas,” ütles Haavisto.

Haavisto sõnul oleks selline plaan juba ette võimatu, sest kurdi võimud ei lase lapsi üksi piirkonnast minema, välja arvatud erandjuhtudel.

Soome parlamendi väliskomisjoni esimees Mika Niikko ütles, et komisjon nõuab Haavistolt asja kohta selgitust. Niikko sõnul on Haavisto kutsutud kuulamisele juba täna.