Otsus käib täpsemalt Valge Maja endise juristi Don McGahni kohta, kes peab tunnistusi andma Venemaa sekkumise kohta USA 2016. aasta presidendivalimistesse. Kui kongress talle mais kutse saatis, keeldus McGahn tulemast, vahendab BBC News.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja ütles Reutersile, et otsus kaevatakse edasi.

2018. aasta oktoobris ametist lahkunud McGahn kutsuti mais esindajatekoja õiguskomitee ette, et vastata küsimustele presidendi katsete kohta takistada nüüdseks lõppenud eriprokurör Robert Muelleri juurdlust Venemaa sekkumise kohta USA 2016. aasta presidendivalimistesse.

Trumpi administratsioon on keeldunud koostööst Trumpi tagandamisjuurdluse ja teiste demokraatide juhitud juurdlustega ning on andnud praegustele ja endistele Valge Maja ametnikele korralduse kutseid tunnistama tulla eirata.

Oma otsuses teatas USA ringkonnakohtunik Ketanji Brown Jackson aga, et keegi ei ole seadusest kõrgemal.

„Täidesaatva võimu ametnikud ei ole kohustusliku kongressi protsessi suhtes absoluutselt puutumatud, ükskõik kui palju kordi on täidesaatev võim seda kinnitanud aastate jooksul, isegi kui president annab sellistele ametnikele sõnaselgelt korralduse mittekuuletumiseks,” kirjutas kohtunik.

Kohtunik Jackson ütles selgelt, et presidendil ei ole volitusi takistada oma abisid kongressi tunnistama kutsumistele reageerimast. „Presidendid ei ole kuningad,” teatas Jackson.

„Mitte keegi, isegi mitte täidesaatva võimu juht, ei ole seadusest kõrgemal,” ütles Jackson.

Kohtunik möönis siiski, et McGahn võib kasutada oma õigust kaitsta potentsiaalselt tundlikku informatsiooni, kus see on asjakohane.

Esindajatekoja õiguskomitee esimees Jerrold Nadler ütles seepeale, et ootab, et McGahn täidab oma seaduslikku kohust ja ilmub kiiresti komitee ette.

Eilne otsus võib mõjutada ka seda, kes annab tunnistusi praegu käimas olevas Trumpi tagandamisjuurdluses. Trumpi süüdistatakse sõjalise abi kinnihoidmises Ukrainale, et sundida viimast Trumpi poliitilist rivaali uurimise alla võtma.