Kõnekad on juba juhtkirjade pealkirjad: "Ratas sõlmis kompromissi korruptsiooniga" (Eesti Päevaleht), "Pihta sai õigusriik, mitte väljamõeldud süvariik" (Äripäev), "Kantsleri näidishukkamine" (Postimees), "Kelle reedab Jüri Ratas järgmisena?" (Õhtuleht).

Eesti Päevaleht leiab juhtkirjas, et kuigi riigi otsene kulu Jüri Ratase kompromissist perekond Helmega valitsuse koos hoidmise nimel võrdub ligi 60 000 euroga - minister Mart Järvikule ja kantsler Illar Lemettile lahkumishüvitiseks makstava summaga, sõlmis Ratas eile kompromissi ka korruptsiooniga ja see võib hakata Eesti riigile maksma minema sadu kordi rohkem.

"Pärast eilset otsust võib täiesti rikki läinuks kuulutada ka peaminister Jüri Ratase moraalse kompassi. Kui see üldse on korras olnud, sest Keskerakonna üks hüüdnimi on ju ammusest ajast olnud korruptsioonierakond. Anda oma heakskiit ametniku vabastamisele selle eest, et too teatas võimalikust korruptsioonijuhtumist - see on peaministrist nii häbiväärne kui ka lühinägelik," leiab Eesti Päevaleht.

Lehe kinnitusel saatis Ratas kantsler Lemetti vabastamisega riigiametnikele sõnumi, et nad võivad oma ametist ilma jääda, kui julgevad ministri ja ta poliitiliste nõunike korruptsioonilõhnalised sammud kahtluse alla seada.

Äripäev kirjutab juhtkirjas, et olukord, kus nõrga ministri tõttu ohverdatakse tugev kantsler, ahendab korruptsiooni paljastamise võimalusi. "Äripäev ei taha ametnike riiki ja bürokraatia võimu, kuid maaeluministeeriumi juhtimisega seotud skandaali asjaolud puudutavad muid meile olulisi liberaalse demokraatia väärtusi nagu vabadus, avatus ja õigusriik. Neid kaalukausile asetades leiame, et valitsuse otsus tagandada lisaks minister Mart Järvikule ka kantsler Illar Lemetti ajas tasakaalu paigast ära, tehes toimunust ohtliku pretsedendi," sedastab toimetuse seisukoht.

Postimees väidab juhtkirjas, et kui Illar Lemetti vabastamine jääb Mart Järviku viimaseks teoks ministrina, on Jüri Ratase püüd koalitsiooni iga hinna eest koos hoida võtnud uued mõõtmed. "Kantsler Lemetti vallandamine oleks täiesti sobimatu ja riigimehelikkusest lage käik, millega nõustudes annab peaminister EKRE-le ühese signaali, et seda koalitsiooni ei lõhu miski," seisab Postimehe juhtkirjas.

Õhtuleht leiab oma juhtkirjas, et Jüri Ratas reetis "Eesti sõltumatu ametnikkonna, lüües noa selga (et peaminister ei solvuks, rõhutame, et kasutame kujundlikku väljendit) kantslerile, kes pöördus ministri ja tolle nõunike tegevuse tõttu prokuratuuri. Kas tema vabastamine polnud mitte lihtsalt eetiliselt ja moraalselt väär, vaid ka ebaseaduslik, selgub tõenäoliselt kohtus, sest kantsler lubas oma vabastamise vaidlustada".