Jo Swinsoni tüüritav partei kritiseeris valimisprogrammis leiboriste ja toorisid „keelava suhtumise eest uimastite tarvitamisse” - öeldes, et kanepimaksu kaudu võib kuritegevuse vastu võitlemiseks koguda 1,5 miljardit naela (1,7 miljardit eurot), vahendab uudistekanal Metro.

Euroopa Liitu jäämist toetav partei teatas, et nad järgiks USA ja Kanada mudeleid, legaliseerides kanepi müügi litsentseeritud poodide kaudu. Joovastav aine oleks seaduslik ainult üle 18-aastaste täiskasvanute jaoks, sh tahetakse hakata reguleerima THC sisaldust, vältimaks selle liiga kõrget taset.

Erakonna juht Swinson ütles ajakirjanikele, et tänane poliitika sunnib noori astuma kriminaalsele teele, avades neile musta turu kaudu värava teiste kuritegude toimepanemisele.

"Kui selle asemel suudame kanepituru reguleerida, saame selle pealt maksutulu koguda ja veenduda regulatsioonide kaudu ostetava ja müüdava kanepi ohutuses. Taolisel moel saame luua palju turvalisema keskkonna," ütles Swinson, märkides, et tema argumendid põhinevad senistel tõenditel.

39-aastase parteijuhi sõnul aitaks kanepi legaliseerimine "murda kuritegelike jõukude haarde" uimastite levitamisel, ning võimaldaks investeerida rohkem raha sõltuvusvastastesse teenustesse ja uimastitarbijate abistamisse.

"Juba täna on mitmetes riikides, (kus kanep on legaalne), näha kuritegevuse määra langust," väitis ta. "Ja need riigid on tõepoolest suutnud selle kaudu ka vähendada ohtu inimeste tervisele."

Üha kasvava toetusega liberaaldemokraatide juht ütles, et tänased narkoseadused "lihtsalt ei tööta" ning reformi on vaja selleks, et Suurbritannia ei jääks maha teistest riikidest, kes on kanepi legaliseerinud.

"On mitmeid aineid, millel on meie tervisele absoluutselt negatiivne mõju, kuid mis on sellegipoolest legaalsed, ja täiskasvanud saavad otsustada, kas nad lähevad pubisse, et endale alkoholi osta, või kas nad suitsetavad või mitte", ütles Swinson. „Tõsiasi, et [kanep] on ebaseaduslik, ei takista inimesi seda tarvitamast. Uuringud näitavad väga selgelt, et tegemist on väga, väga laialdaselt kasutatava narkootikumiga, ent "inimeste kriminaliseerimine millegi eest, mida paljud ühiskonna liikmed ei leia olevat kohutav asi, ei tundu mõistlik".

Ka leiboristide üks liidritest Londoni linnapea Sadiq Khan kutsus üles arutama mõistlikult kanepiseaduste muutmise üle, vältimaks kasvavat vägivalda, mis lähtub mustalt turult.