Kiisleri sõnul on lõppev aasta suuresti olnud EKRE esiletõusu ja nende mõjuvõimu kasvamise aasta. "EKRE esiletõus on kahtlemata poliitikat ja avalikku elu defineerinud ja kujundanud. Mismoodi keegi seda muudatust hindab, on tema isiklik asi. Kohustus järele mõelda selle üle, milline paradigmamuudatus Eesti poliitikas on toimunud, peaks olema meil kõigil, sest oleme ju valijad," rääkis ta.

"Vikerhommiku" saatejuht Märt Treier uuris, kas möödunud aastal mõjukate tabeli tipus olnud peaminister Jüri Ratas peaks muretsema seepärast, et on oma positsiooni kaotanud. "Kui Ratas peaks muretsema, siis mitte seepärast, et ta on langenud viiendale kohale, vaid seepärast, kuidas seda koalitsiooni koos hoida," arvas Kiisler.

Kiisler või esile ka selle, et tänavust mõjukate edetabelit juhib esmakordselt ettevõtja, kelleks on suurärimees Margus Linnamäe. "Kahtlemata on see tunnistus mõjukusest."

Kuidas ja miks tabel sünnib?

Kiisler selgitas, et mõjukate tabeli koostamises osalesid Ekspress Meedia grupi ajakirjanikud, väljaannetest sõltumata. "See tabel sünnib ajakirjanike endi otsuses selle kohta, kes on mõjukas ja kuidas me seda mõõdame." Mõistagi on toimetuses iga-aastaselt ka vaidlusi, kuidas see tabel võiks kujuneda ning mil moel seda mõjukust mõõta, lisas ta. "Eeldus on, et ajakirjanikud on keskmisest ärksamad Eesti elu jälgijad, kui seda on võib-olla need, kes lihtsalt uudiseid loevad."

Edetabeli eesmärgiks on avada taustu selle kohta, kuidas üks või teine isik igapäevaselt Eesti inimeste elu mõjutab. "Mismoodi lugeja ise seda materjali kasutab, et aru saada ühiskonnas toimuvast, on juba tema enda otsus," lisas Kiisler.

Maailmavaatega väljaanne?

Samas juhtis Treier tähelepanu, et mõjukate tabelis on nii neutraalseid kui ka teatud tonaalsust väljendavaid pealkirju ning küsis seepeale, kas toimetus esindab teatud maailmavaadet.

"Mulle ei tundu et meil oleks konkreetne maailmavaade ja et Eesti Päevaleht võtaks hoiakuid, et üks asi on parem või halvem," vastas Kiisler. "See millele sa viitad on tõsiasi, et suur hulk ajakirjanikest kaldub liberaalset maailmavaadet toetama, aga samamoodi saavad sõna konservatiivse maailmavaate esindajad ja nad on ka toimetuses olemas."

Ekspress Meedia väljaanded valivad kõige mõjukama eestlase viiendat korda: aastal 2015 võitis Marju Lauristin, 2016 Kersti Kaljulaid, 2017 ja 2018 Jüri Ratas. Sel aastal võitis Margus Linnamäe.

Selle aasta mõjukaid vaata SIIT.