„Laulu sõnadega „võtan õlalt raske automaadi, tulistan poega, pärast tulistan ema” saatel taovad mitu võitlejat mitteametlikus varustuses kuvaldaga maas lamavat tsiviilriietes meest. Pekstav on araablase välimusega. Peksjad räägivad aktsendita vene keelt. Nende näod on kaetud. Sündmuskoht meenutab poolmahajäetud tööstusobjekti Süüria kõrbes. Paistab, et kõrval vedeleb maha raiutud inimpea,” kirjutab Novaja Gazeta.

Sellise sisuga kaheminutiline videoklipp ilmus internetti 2017. aasta 30. juuni õhtul. Kommentaatorid pakkusid, et videos võivad tegutseda grupi Wagner võitlejad Süürias, aga keegi ei saanud seda kinnitada. Nüüd, tänavu novembris ilmus internetti selle loo jätk – kolm jätkuosa, millest selgub, mis araablasega juhtus.

Teises videos lamab kuvaldaga pekstud mehe keha maas. Mees on kas teadvusetu või surnud. Üks võitlejatest lõikab tal kolleegide kommentaaride saatel noaga pea otsast. Ilmselt teeb ta seda halvasti ja talle antakse nõu: „Lõika, davai (roppus) tugevamalt! Davai, löö kaelalüli katki! Anna labidaga!”

Hiljem raiutakse sapöörilabidaga maha käed, öeldes: „Jalad tuleb alles jätta, jalgupidi riputame üles.”

Video neljandas osas riputatakse pea ja käteta keha jalgupidi üles, valatakse bensiiniga üle ja pannakse põlema. Kõigil on lõbus. Mainitakse šašlõkki ja küpsetatud ribisid.

Araabia ajakirjandusel on õnnestunud surnu isik ning juhtunu koht ja aeg kindlaks teha. Jesr Pressi teatel oli tapetu Mohammed Taha Ismail al-Abdullah, keda tunti ka Hammadi Taha al-Butana ja kes oli sündinud 1986. aastal Deir ez-Zoris. Väljaande teatel lahkus ta sõja ajal Süüriast, aga naasis 2017. aastal ja ta mobiliseeriti Bashar al-Assadi armee reservi. Hiljem ta deserteerus, aga ta saadi kätte. Karistuse täideviimise kohaks nimetab Jesr Press Shairi Homsi provintsis.

Mõrvaritel on näod kaetud peale ühe. Tal on käes fotoaparaat ja ta teeb ilmselt videot. Ta jääb tihti teise filmija kaadrisse. Video neljanda osa alguses on kuulda, kuidas keegi ütleb: „Näod katke kinni... Aga noh, niikuinii see video kuhugi ei lähe.”

Novaja Gazeta kasutas fotoaparaadiga mehe kujutise analüüsimiseks teenust FindClone, mis võimaldab leida otsitava Vene sotsiaalvõrgustikus VKontakte. Programm andis sama mehe pildi mitme kasutaja kontodel.

Analüüsi abil saadi mehe arvatav nimi ja sünniaasta. See nimi leidus ka dokumentaalselt tõestatud Wagneri palgasõdurite hulgast.

Novaja Gazeta teatel on tegemist Stanislav D.-ga ja Wagneris teenis ta luures. Novaja Gazeta valduses on tema passi koopia ja muud dokumendid.

Wagnerisse teenistusse asudes teatas D., et töötas enne Stavropoli politseis. Teenistusse asumise eesmärgiks kirjutas ta „Vene Föderatsiooni huvide esindamine piiri taga”.

Novaja Gazeta pöördus D. naise poole ja küsis, kas mees on talle tuttav. Naine vastas tunni pärast, et ilmselt on tegu eksitusega. Täpsustavate küsimuste peale sulges ta oma konto VKontaktes.

Teisi mõrvas osalenuid ei ole seni õnnestunud kindlaks teha.