„Me ei ohverda selliseid väärtusi nagu kodanikuvabadused, õigusriik ja sündsus avalikus elus julgeoleku ja korra altarile, sest lihtsalt ei ole vajadust,” ütles Tusk.

„Me ei saa anda julgeoleku ja korra valdkonda ära poliitilistele populistidele, manipulaatoritele ja autokraatidele, kes panevad inimesed uskuma, et vabadust ei saa lepitada julgeolekuga, piiride kaitsmist liberaalse demokraatiaga ja efektiivset valitsemist õigusriigiga,” kirjutas Tusk Twitteris.

Tuski kongressil tehtud avaldus võis olla rünnak Ungari peaministri Viktor Orbáni erakonna Fidesz vastu, mille liikmelisus EPP-s varem sel aastal peatati. Fideszit ei kutsutud ka Zagrebisse Brüsseli-vastase plakatikampaania tõttu.

„Mõned on teinud kõvasti tööd ka tara ja migratsioonivastaste propagandatahvlite püstitamisel,” ütles Tusk ilmse viitega Orbánile. „Ma olen valmis võitlema ja ma loodan, et ka teie olete valmis.”

EPP koosneb enam kui 70 erakonnast erinevatest Euroopa Liidu riikidest ning tal on Euroopa Parlamendi 751 kohast 182. Eestist on EPP liige Isamaa.