"Ma seletan teile ära, mis on plaan B. Plaan B on esmase kaitsevõime tõstmine tasemele, kus see on ka iseseisvalt heidutav, nii et me suudame ära oodata, kuni liitlased meile tõepoolest oma võib-olla aeglase, kohmaka ja poliitiliselt tahtetu otsustusmehhanismiga appi jõuavad," rääkis Helme.

Helmelt küsiti korduvalt eile õhtul Soome meedias ilmunud avalduse kohta, milles ta ütles, et Eesti vajab NATO kõrvale plaani B ning lisas, et selle kallal tehakse tööd. "Ma ei ole mingeid avaldusi teinud, ma olen mõtteid avaldanud, aga need ei ole avaldused," kostis seepeale siseminister.

Marko Mihkelsoni arupärisele vastates sõnas Helme muuhulgas, et on ta väga zen-budismist ning lisas, et selles on mõiste "šokiteraapia". Just viimaseks nimetas ta ka oma juttu plaanist B. "Ja seda šokiteraapiat vajab mitte ainult siin saalis istunud, tihtipeale, ma julgen isegi öelda, ajusurnud seltskond," rääkis minister, kes oli sunnitud saalist kostuvate valjude hüüatuste tõttu lühikese pausi tegema, kuid jätkas: "... vaid seda vajab ka meie liitlaskond teistes riikides. Seda on vaja selleks, et te õpiksite teistmoodi maailma asju nägema, mitte ei arvaks, et maailm on samasugune nagu siis, kui Nõukogude Liit kokku varises. Maailm ei ole enam samasugune."

Säärase lugupidamatuse eest sai Helme riigikogu aseesimees Siim Kallaselt noomida.


Ent see ei jäänud siseministri ainsaks rünnakuks riigikogu suunal. Kui sotsiaaldemokraat Jaak Juske talle meelde tuletas, et valitsuse tööandja on riigikogu, mitte vastupidi, hüüatas Helme vastu: "Vabandust, et ma sekkun! Minu tööandja on minu valija, mitte Jaak Juske."

Erkki Keldo (REF) küsis Helmelt, kas EKRE on valmis loobuma oma kolmandast ministrist või plaanib ellu viia oma lubaduse valitsusliidust lahkuda, kui uurimiskomisjon jõuab selgele järeldusele, et maaeluministeeriumis on tehtud vigu ning halbu otsuseid, mis on kahjustanud riiki. "Mismoodi on ta kahjustanud riiki? Missugust kahju ta on riigile tekitanud? Missugust, eelmisel korral vist oli siin, koguni keegi küsis, kui Mart Järvik oli siin vastamas umbusalduse avaldusel, kas te tunnistate riigivargust. Vabandust! Kas te olete hulluks läinud siin saalis või? Mis teil viga on? Riigivargust! Missugust riigivargust? " hurjustas Helme.

Kui siseministrilt nõuti, et ta riigikogu käest vabandust paluks, teatas Helme: "Mul ei ole millegi pärast vabandada. Ma räägin tõtt, tõtt ja ainult tõtt."