Afganistani ametnike sõnul on vahetus mõeldud läbirääkimiste taasalustamiseks Talibaniga. Afganistani president Ashraf Ghani ütles eelmisel nädalal, et otsus oli raske, aga tähtis, ning humanitaaržest, vahendab BBC News.

Vahetuses osalesid niinimetatud Haqqani võrgustiku juhtfiguur ja rahakoguja Anas Haqqani ja veel kaks sõjapealikut, kes olid vangis Afganistani võimude käes.

Kümne Afganistani sõduri saatus, kelle Taliban pidi teadete kohaselt kokkuleppe osana vabastama, ei ole teada.

Kaks inglise keele professorit rööviti, kui nad väljusid Kabulis ülikoolilinnakust 2016. aasta augustis.

USA mereväe eriüksus Seals üritas päästemissiooni mõned päevad hiljem, aga Weeks ja King olid just enne seda teise kohta viidud.

Seejärel avaldati 2017. aasta jaanuaris meestest video, milles nad pöördusid presidendiks valitud Donald Trumpi poole, et viimane nõustuks kokkuleppega nende vabastamiseks.

Täna teatas Talibani allikas Lõuna-Afganistanis BBC-le, et professorid anti üle Zabuli provintsi Nawbahari maakonnas kell 10 kohaliku aja järgi.

Kohaliku politseiniku sõnul, kes oli vahetuse juures, kehtis enne vahetust 48-tunnine relvarahu. Professorid viidi minema USA helikopteriga.

Anas Haqqani, Haji Mali Khan ja Hafiz Rashid saadeti kokkuleppe järgi Katari.

Haqqani on tema isa Jalaluddin Haqqani asutatud rühmituse juhtfiguur. Seda juhib tema vanem vend Sirajuddin, kes on ka Talibani asejuht.

Veel neli Haqqani venda on tapetud erinevates operatsioonides Pakistanis ja Afganistanis. Alles jäänud perekonnaliikmed varjavad end.

Haqqani võrgustik on olnud paljude koordineeritud rünnakute taga Afganistani ja NATO vägede vastu ja seda on süüdistatud ohvriterohketes pommiplahvatustes, sealhulgas veokipommi plahvatsuses Kabulis 2017. aastal, mis tappis üle 150 inimese.

Anas vahistati 2014. aastal Bahreinis. Arvatakse, et ameeriklased hoidsid teda mõnda aega vanglas Araabia Ühendemiraatides ja siis anti ta üle Afganistani valitsusele Kabulis ja ta oli vangis Bagrami lennubaasis.

Hafiz Rashid on Talibani kõrge sõjapealik, kes on tegelenud enesetaputerroristide varustamisega ja aidanud valida nende sihtmärke. Haji Mali Khani kohta pole eriti midagi teada.