Euroopa Kohus teatas, et Poola ülemkohus peab kontrollima, kas Riigi Kohtunõukogu annab piisavad sõltumatusgarantiid seadusandliku ja täitevvõimu suhtes, vahendab Bloomberg.

Asi puudutab Poola ulatusliku kohtureformi tuuma. Reform on esile kutsunud mitmeid kohtuasju Euroopa Komisjoni poolt seoses sellega, et Poola valitsus ei ole väidetavalt suutnud kaitsta õigusriiki ja pidada kinni Euroopa Liidu väärtustest. Mõned Euroopa Liidu liikmesriigid nagu Prantsusmaa ja Holland on pakkunud, et ligipääsu Euroopa Liidu ühisele eelarvele võiks teha sõltuvaks demokraatlikest standarditest kinnipidamisest.

Kolm Poola kohtunikku vaidlustas Poola ülemkohtu osaks loodud uue distsiplinaarorgani sõltumatuse. Poola kohtud taotlesid nendes kaasustes Euroopa Kohtu juhiseid.

On „vajalik tagada, et nimetamisotsuste vastuvõtmist puudutavad tegelikud tingimused ja detailsed protseduurireeglid on sellised, et need ei saa tekitada põhjendatud kahtlusi asjaomaste kohtunike mõjutamatuses”, teatas Euroopa Kohus.

Valmistudes Euroopa Liidu potentsiaalselt negatiivseks otsuseks, seadis Poola peaminister Mateusz Morawiecki tingimused, mille täitmise korral tema valitsus otsust järgib: see peab olema vastavuses Euroopa Liidu lepingute ja Poola põhiseadusega. Kuigi Euroopa Liidu liikmesriigid on kohustatud Euroopa Kohtu otsuseid täitma, kinnitab Poola, et Euroopa Liidul ei ole jurisdiktsiooni Poola kohtusüsteemi muudatusi kontrollida.

„Igaüht Euroopa Liidus tuleb kohelda samal viisil ja meie reeglid põhinevad seadustel, mis on olemas Hispaanias ja Saksamaal,” ütles Morawiecki kabineti personaliülem Michał Dworczyk eile enne otsuse avaldamist. „Kui see otsus osutub meie jaoks negatiivseks, võivad sellel olla bloki sees laiaulatuslikud tagajärjed – kui ei selgu, et see otsus läheb kaugemale sellest, mis on Euroopa Liidu lepingutes”, mis muudaks selle mittesiduvaks.

Dworczyku sõnul võib Poola valitsus lasta Euroopa Kohtu otsuse seaduslikkust kontrollida Poola Põhiseaduskohtul, mille eesistuja on Poola valitseva Õiguse ja Õigluse partei juhi Jarosław Kaczyński lähedane sõber.