Nausėda andis armu Nikolai Filiptšenkole ja Sergei Moissejenkole, kes on praegu Leedus vangis. Nad mõlemad mõisteti spionaažis süüdi 2017. aastal, vahendab Leedu Delfi.

Presidendi dekreedis öeldakse, et armu anti karistuskoodeksi sätte järgi, mis jõustus sel nädalal ja mis reguleerib spioonide vahetust.

„Mul ei ole praegusel hetkel sel teemal edasisi kommentaare. Me vastame võimalikele küsimustele lähemal ajal,” ütles täna Leedu presidendi pressiesindaja Antanas Bubnelis.

Dekreedid avaldati täna ja allkirjastati eile.

Leedu õiguskaitseorganite andmetel oli Filiptšenko Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) kaadritöötaja ja Vilniuse kohus mõistis ta kümneks aastaks vangi.

Moissejenko mõistis Šiauliai kohus kümneks ja pooleks aastaks vangi Leedu ohvitseri värbamise eest.

Moskvalt oodatakse vastuseks kahele Venemaal vahistatud Leedu kodanikule, Jevgenijus Mataitisele ja Aristidas Tamošaitisele armu andmist. Nad mõisteti süüdi 2016. aastal.

Moskva kohus mõistis Tamošaitise 12 aastaks vangi ja Kaliningradi oblasti kohus Mataitise, kellel on Leedu ja Venemaa topeltkodakondsus, 13 aastaks vangi.

Moskva kinnitusel täitsid mehed Leedu sõjaväeluure ülesandeid. Leedu ametiisikud ei ole kunagi nende kohta midagi kommenteerinud.

Venemaa võib armu anda ka Norra kodanikule Frode Bergile, kes on samuti spionaažis süüdi mõistetud.