Andersen on Põhjamaade neonatside organisatsiooni Põhjamaade Vastupanuliikumine (taani keeles Den Nordiske Modstandsbevægelse) Taani haru juht, vahendab BBC News.

Andersenile ja tema 27-aastasele kaasosalisele esitati süüdistused vandalismis ja vihakuritegudes.

Juudi surnuaia rüvetamine leidis aset 9. novembril, 81 aastat pärast Saksamaal toimunud juutide vastast Kristallööd, mille käigus põletati sünagooge ning vandaalitseti juudi koolide ja äride kallal. Hukkus vähemalt 91 juuti.

Antisemiitlikke intsidente oli laupäeval Taanis ka mujal.

Randersis soditi juutide hauakive rohelise värviga ja mõned neist lükati ümber.

Eile külastas sündmuspaika Iisraeli suursaadik Taanis Benny Dagan, kes ütles, et tegemist on äratuskellaga kõigile, et antisemitismi tuleb võtta tõsisemalt.

„Mul on valus mõelda, kuidas võib olla näha, et lähedaste viimne puhkepaik on langenud sellise jälgi vandalismi ohvriks,” kirjutas Taani peaminister Mette Frederiksen Facebookis.

Andersen ütles Taani TV2-le, et ta ei osalenud vandaalitsemises, aga väljendas sellele toetust, viidates juudivastastele vandenõuteooriatele.

„Me arvame, et on positiivne, et inimesed on lõpuks üles ärganud ja mõistnud, et juutide võim ja juutide imbumine ühiskonda on äärmiselt kahjulikud ja soovimatud,” ütles Andersen.

TV2 ja Taani ringhääling DR teatasid, et uurijad leidsid Anderseni ja teise kahtlusaluse isiklikelt esemetelt rohelist värvi. Mõlemad jäeti neljaks nädalaks vahi alla.