Täna hommikul toimus Tartu maakohtu Jõgeva kohtumajas istung türklase üle, kes süüdistuse järgi põhjustas möödunud aasta märtsis liiklusõnnetuse, mille tagajärjel hukkus "Kodutunde" saate saatejuht, ajakirjanik Signe Lahtein.

Kohus mõistis mehele karistuseks kaks aastat vangistust, mille jättis täielikult täitmisele pööramata, kui ta ei pane 3-aastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu. Lisakaristusena võetakse kaugsõiduautojuhina leiba teenivalt mehelt aastaks ajaks juhtimisõigus.

Noor türklasest süüdistatav Ramazan Tasci (23) ootas kohtumaja ees juba tükk aega enne istungit. Väga vaikse ja üsna ehmununa oli ta ka istungil. Varasemaid karistusi tal pole.

Kriminaalasi lahendati kokkuleppemenetluses, mis tähendab, et süüdistatav nõustus süüdistusega ja tema kaitsja on prokuratuuriga karistuse osas kokku leppinud.

Lõuna ringkonnaprokurör Anneli Hinto esitas kokkuleppe kohtule täna hommikul. Kohus võttis aja, et otsustada, kas kokkulepe kinnitada või mitte ning jõudis otsusele peale lõunat.

Hinto sõnul mõistis süüdistatav oma teo tagajärge. "Veoautojuht suhtus õnnetusse täie tõsidusega ja mõistis, et tõi oma ettevaatamatusega kaasa väga traagilise tagajärje. Ta ei püüdnud kordagi uurimise ajal menetlusest kõrvale hoida ja aitas sellega kriminaalasja lahendamisele kaasa. Kokkuleppe sõlmimisel võtsime aga eelkõige arvesse rikkumise suurust ja seda, et kuriteoga põhjustati raskeim tagajärg ehk inimese surm," ütles Hinto.

"Politsei ja prokuratuuri eesmärk algusest peale oli selgitada põhjaliku uurimisega välja, kuidas õnnetus juhtus, et saaks kriminaalasjas tõhusa lahenduseni jõuda. Veoautojuhilt juhtimisõiguse äravõtmine laieneb kogu Euroopa Liidule ja Eesti kohtuotsusest teavitatakse lisaks Türgit. Seega on prokuratuuri hinnangul kohtu mõistetud karistus autojuhi mõjutamiseks tõhus," lisas Hinto.

Prokurör Hinto märkis ka istungil, et Tasci ei ületanud küll lubatud sõidukiirust, kuid sõitis siiski ilmastikuoludele sobimatu kiirusega, mis viis selleni, et ta kaldus veokiga vastassuunavööndisse ja põrkas kokku vastu tulnud sõidukiga. Tasci ei arvestanud ka oma vähese sõidukogemusega: tema veoki haagis hakkas vibama seetõttu, et tegi rooliga liiga järsu manöövri.

Õnnetuse toimumise õhtul sadas lund ja tuiskas, liiklusolud olid keerulised.

Kokkuleppemenetluse kohaldamise üks eeldusi on, et sellele ei tohi vastu olla ka kannatanud ehk Lahteina perekond. Prokuröri sõnul on Tasci oma süüd kahetsenud ja avaldanud soovi vabandada ka Lahteina perekonna ees.

Kriminaalasjas oli esitatud ka tsiviilhagi, mis hüvitati ennem asja kohtusse jõudmist MTÜ Eesti Liikluskindlustuse Fondi poolt.

Menetluskuluna peab Tasci tasuma 1923,40 eurot. Kohtuotsus ei ole jõustunud.

Prokuratuur süüdistas Tascit KarS § 423 lg 1 järgi ehk liiklusnõuete rikkumises ettevaatamatusest, kui sellega on põhjustatud inimese surm. Karistusseadustik võimaldab sellise teo eest mõista rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

40-aastane Signe Lahtein sattus ränka liiklusõnnetusse 2018. aasta 22. märtsi õhtul Tallinna-Tartu maanteel, kui tema juhitud auto põrkas kokku veokiga. Päästjatel tuli raskelt vigastatud Lahtein auto vrakist välja lõigata, naine suri haiglas 2. aprillil.