Raport käib õhus toimunud kokkupõrke kohta USA merejalaväe hävitaja F/A-18 ja tankurlennuki KC-130 vahel Kochi prefektuuri ranniku lähistel 2018. aasta 6. detsembril. Öist õhus tankimist harjutanud lennukid kukkusid Vaiksesse ookeani ja hukkus kuus inimest, vahendab Japan Times.

Raporti järgi selgus, et Jaapani lääneosas Iwakuni merejalaväe lennubaasis baseerunud mitmed merejalaväelased eemaldasid lendude ajal oma hapnikumaskid ja võtsid mõlemad käed lennuki juhtseadmetelt, et lugeda raamatut või kammida vurre. Ühel juhul jagas piloot sotsiaalmeedias lennu ajal tehtud selfit.

Lisaks sellele leiti merejalaväelaste uriiniproovidest, sealhulgas ühe 2018. aasta õnnetuses osalenu omast, jälgi hüpnootilisest rahustist, mille mõju ei oleks tohtinud lennata.

Sama üksus oli osaline ka õhus toimunud kokkupõrkes Kadena lennubaasi juures Okinawal 2016. aasta 28. aprillil. Siis rammis F/A-18 tankurlennukit ja tankimisvoolikut.

Raportis öeldakse, et 2018. aasta õnnetuse üks põhjustest oli ebaprofessionaalne kliima üksuses ning lisatakse, et kui oleks korralikult uuritud 2016. aasta õnnetust, oleks saanud uue õnnetuse ära hoida.

Pärast juurdlust vallandati neli ohvitseri, sealhulgas ülem, kes postitas Whattsappi profiilile selfi endast lendamas ilma hapnikumaskita ja visiir üles tõstetud.

Teine ohvitser jagas selfit endast raamatut lugemas, mõlemad käed juhtseadmetest eemal ja mask eemaldatud, ning kolmas oli endast tehtud fotol ilma maskita ja kammis vurre. Mõlemad fotod olid tehtud õhus.