„California kuberner Gavin Newsom on teinud metsamajandamises kohutavat tööd. Ma ütlesin talle esimesel päeval, kui me kohtusime, et ta peab „puhastama” oma metsaalused, vaatamata sellele, mida tema bossid, keskkonnakaitsjad temalt NÕUAVAD. Peab ka läbi viima põletamisi ja lõikama tuletõkked. Igal aastal, kui tuli möllab ja California põleb, on sama asi ja siis ta tuleb föderaalvalitsusse, et saada $$$ abi. Enam mitte. Võtke ennast kokku, kuberner. Teistes osariikides ei põle ligilähedaseltki samal tasemel... Aga meie meeskonnad teevad head koostööd, et need tohutud ja paljud tulekahjud kustutada. Suurepärased tuletõrjujad! Samuti avage naeruväärselt suletud veeliinid, mis tulevad põhjast. Ärge laske seda Vaiksesse ookeani. Seda tuleb teha viivitamatult. California vajab hädasti vett ja te võite seda kohe saada!” kirjutas Trump Twitteris.


Hiljem andis Trump löögi demokraatide pihta nende tagandamisejuurdluse eest, kirjutades: „Korrumpeerunud Adam peaks puhastama ja majandama California metsi, mis kogu aeg põlevad!”

Schiff on esindajatekoja luurekomitee esimees ja tagandamisjuurdluse üks juhte.

Trumpi sõnad tekitasid paljudes californialastes uskumatust ja viha, osaliselt seetõttu, et valdav osa põlenud territooriumist on olnud rohumaa ja võsa, mis pole kaugeltki mets.

Elanikud märkisid ka presidendi kaastundeväljenduse puudumist tuhandetele inimestele, kes on pidanud viimastel nädalatel kodudest lahkuma.

57% California metsadest kontrollib USA föderaalvalitsus ja isegi puidutööstus, mida Trump näib tahtvat toetada, on mõistnud halva metsamajandamise eest hukka USA riigi.

„Te ei usu kliimamuutusse. Te olete sellest arutelust vabastatud,” vastas kuberner Newsom Trumpile.

Hiljem tegi Newsom avalduse: „Me peame edukalt sõda tuhandete põlengute vastu, mis on puhkenud kogu osariigis viimastel nädalatel kliimamuutuse tekitatud äärmusliku ilma tõttu, samal ajal kui Trump viib läbi täiemahulist rünnakut vastumeetmete vastu.”

Vastates Trumpi väitele, et kuberner on keskkonnakaitsjate käpa all, teatas kuberneri administratsioon, et keskkonnakaitseregulatsioone on eiratud 35 kriitilise tuletõkke rajamiseks 200 kogukonna kaitsmiseks.

California juhtkonna sõnul on osariik põlengute vastast tegevust aktiviseerinud, samas kui USA Metsateenistus on plaanitavat tegevust kärpinud.

Ka eksperdid ei ole Trumpiga sugugi nõus.

„Need põlengud ei toimu metsamaastikel, kuhu saaks minna ja midagi metsa muutmiseks ära teha,” ütles California ülikooli Los Angeleses geograafiaprofessor ning kliimamuutuse ja maastikupõlengute ekspert Glen MacDonald. „Need on võsamaad ja rohumaad ja jutt metsamajandamisest ei ole üldse asjakohane.”

Trumpi lubadus California edaspidi rahalise abita jätta vihastas neid, kes olid vaid kolm kuud tagasi lugenud, et Trump oli öelnud president Vladimir Putinile, et USA on valmis saatma Venemaale abi Siberi metsapõlengute kustutamiseks.

Üks pettunud ameeriklane kirjutas eile Twitteris: „Te unustasid saata oma mõtteid ja palveid neile, keda põlengud puudutavad... aga loomulikult meie Californias ei aidanud teil valituks saada, nii et te ei hooli meist põrmugi.”