Täna käis Eestis visiidil Prantsusmaa kaitseminister Florence Parly, kes andis koos Eesti kaitseministri Jüri Luigega pressikonverentsi ja külastas Tapal NATO missioonil teenivaid Prantsuse sõdureid. Ministrid arutasid kahepoolset ja NATO raames toimuvat koostööd, sealhulgas Prantsusmaa osalemist NATO idapiiri tugevdamises ja Balti riikide õhukaitsemissioonis ja Eesti osalemist Prantsuse juhitud Mali-missioonil. Kõneldi ka eelseisvast NATO Londoni tippkohtumisest, EL-i kaitsekoostööst ja julgeolekuarengutest Sahara-taguses Aafrikas ja Süürias.

„Prantsuse sõdurite Eestis viibimine on märk sellest, kui tõsiselt Prantsusmaa ja laiemalt kogu allianss meie heidutusvõime tugevdamist võtab,” ütles Luik. Ta meenutas lisaks, et Eesti valitsus ootab Riigikogult järgmisel aastal heakskiitu plaanile jätkata ja laiendada Malis tegutsevat missiooni. Sügisel valitsuses kinnitatud kava järgi tuleks Malis teenivat jalaväerühma täiendada lisavõimekuste ja eriüksuslastega, mis tõstaks seal teenivate sõdurite arvu praeguse 50-ga võrreldes ligi kaks korda.

Parly meenutas, et alates 2014. aastast on Balti regioonis toimuvatel missioonidel ja õppustel osalenud igal aastal kokku umbes 4000 Prantsuse sõdurit. „NATO eelpaigutatud jõududes teenivad rahvusvahelised pataljonid näitavad, et allianss valmis oma territooriumi kaitset arendama,” märkis minister. Praegu Tapal NATO jõudude raames teeniv 300-liikmeline missioon jätkab järgmisel aastal oma tööd Leedus. 2021. aastal tulevad prantslased taas Tapale.
Florence Parly

„Tahaksin Malis tehtavate jõupingutuste eest uuesti tänada meie Eesti sõpru, kes osalevad samades operatsioonides ja kannavad samu riske, mis Prantsuse üksused,” lisas Parly. „Eesti relvajõud on muide märkinud, et Tapal tehtav koostöö on tulnud reaalselt kasuks ka Malis koos Prantsuse armeega tehtavale koostööle.”

Vastuseks Delfi küsimusele, kas Prantsusmaa võiks kohalolekut Balti regioonis veelgi tugevdada, rõhutas Parly taas olemasoleva õhuturbemissiooni ja Balti riikides roteeruvate NATO sõdurite rolli. „Eesti on meid omakorda hästi aidanud oma kohalolekuga Malis,” lisas Parly, märkides, et tegu on praegu Eesti suurima sõjalise välismissiooniga. „Oleme selle eest eriliselt tänulikud,” ütles Parly. „Arutasime oma tänase vestluse käigus ka võimalusi, kuidas kaitsekoostööd veelgi tihendada. See on üks teemadest, mille arutamist lähinädalatel jätkame.”

Parly kritiseeris ka Türgi tegevust Süürias ja märkis, et viimaste sündmuste valguses on kõige olulisem säilitada NATO ühtsus. „Ma ei paljasta ilmselt suurt saladust, kui ütlen, et meie liitlase Türgiga käib väga aus ja avameelne mõttevahetus, mis jätkub ka Londoni tippkohtumisel,” ütles Parly. „Oleme alati tunnistanud, et Türgil on legitiimsed julgeolekuhuvid, aga nende kaitsmine ei peaks toimuma täiesti ühepoolsel viisil, piirialade „puhastamise” ja sinna rahvusvahelise õiguse vastaselt pagulaste ümberasustamise teel.”