Johnson esitab eelnõu, mis nõuab vaid lihthäälteenamust, mitte kahekolmanikulist, nagu on seni vaja läinud, vahendab BBC News.

Ikkagi vajab ta selle läbiminemiseks liberaaldemokraatide ja Šoti Rahvuspartei (SNP) toetust.

Johnson ütles eile, et parlament on düsfunktsionaalne ja sellel ei tohi enam lasta riiki pantvangis hoida. Opositsiooniliste leiboristide sõnul ei saa aga peaministrit usaldada.

Alamkoda toetas valitsuse valimiste ettepanekut häältega 299-70, millest seadusega ette nähtud kahekolmandikuliseks enamuseks ei piisa.

Valimiste poolt olid kõik konservatiivid, aga valdav enamus leiboristidest jäi erapooletuks koos SNP ja Põhja-Iirima Demokraatliku Unionistliku Partei (DUP) esindajatega. Kõik liberaaldemokraadid peale ühe olid vastu.

Valitsuse esindaja parlamendis Jacob Rees-Mogg ütles, et valitsus tahab, et alamkoda arutaks uue valimiste eelnõu kõik etapid läbi täna, kuigi tavaliselt arutatakse seaduseelnõusid mitu päeva. Rees-Moggi sõnul tuleb eelnõu äärmiselt lühike, lihtne ja piiratud ulatusega.

Eelnõu peab hiljem läbima ka parlamendi lordide koja, et kehtima hakata.

Johnsoni täna esitatav eelnõu nõuab väiksemat häälteenamust ning liberaaldemokraadid ja SNP on mõista andnud, et võivad olla valmis seda toetama.

DUP, mis on Johnsoni Brexiti-kokkuleppe vastu ja mis eile erapooletuks jäi, võib uut eelnõu samuti toetada.

Vaidlusi tekitab aga valimiste kuupäev.

Liberaaldemokraadid ja SNP tahavad esmaspäeva, 9. detsembrit, mis nende sõnul välistab võimaluse, et peaministri Brexiti-kokkulepe kiidetakse heaks enne, kui parlament laiali saadetakse.

Parlament tuleb laiali saata minimaalselt 25 tööpäeva enne valimispäeva, et jõutaks teha vajalikud ettevalmistused.

Valitsus lubas aga Brexiti-kokkuleppe eelnõu parlamendi ette mitte tuua enne, kui see laiali saadetakse, et SNP ja liberaaldemokraatide mure hajutada. Mõlemad tahavad minna valimistele Brexiti täieliku peatamise platvormiga.

Valitsus jääb aga kindlaks 12. detsembrile ja väidab, et valimiste eelnõu on mõlemast kojast väga raske läbi viia ja saada sellele kuninglik heakskiit enne kella 00.01 reedel, mis on 9. detsembri jaoks vajalik.

Leiboristide juht Jeremy Corbyn ütles, et toetab valimisi ainult siis, kui kokkuleppeta Brexiti võimalus on päevakorrast maas.

Paljud leiboristidest parlamendiliikmed on valimiste vastu igal juhul erakonna kehva reitingu ja segaduse pärast Brexiti-poliitikas. Pole selge, kas leiboristid tahavad uut kokkulepet või uut referendumit.