Kui täna hommikul kella 10.30 ajal ütles Perling Delfile, et ei ole veel otsustanud, kas ta soovib oma praegusel ametikohal kohusetäitja rollis jätkata, siis pärastlõunaks oli otsus sündinud ning justiitsminister Raivo Aegiga kohusetäitjana jätkamine kokku lepitud.

"Lavly Perling andis täna justiitsministrile teada, et jätkab 1. novembrist riigi peaprokuröri ülesannete täitmist. Kohusetäitjana jätkates on tal samasugused volitused, mis peaprokurörina," sõnas riigiprokuratuuri avalike suhete osakonna juhataja Olja Kivistik.

Kaua Perlingu kohusetäitja periood kestab ja millal on plaanis uus peaprokuröri kandidaat esitada, pole Aegi sõnul hetkel võimalik öelda, kirjutab ERR-i uudisteportaal. "Tuleb tunnistada, et koalitsioonipartnerid on osanud selle situatsiooni üpris vürtsikaks ja komplitseerituks teha. Nii mitmedki inimesed, kes oleksid potentsiaalselt väga sobilikud sellele kohale, mõtlevad nüüd tõsiselt järele, mida meie head partnerid EKRE ridadest arvavad nende kohta arvata."

Eelmisel nädalal kirjutasime, et justiitsminister otsustas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) survel loobuda Perlingu esitamisest peaprokuröri kohale uueks ametiajaks. Samas nentis Aeg toona, et Perlingu asemele pole praegu ühtegi head kandidaati võtta.

Loetud päevad hiljem rääkis aga EKRE esimees ja siseminister Mart Helme rahvusringhäälingule, et neil on seitse-kaheksa kandidaati, kes võiks Kert Kingo asemel väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministriks saada, kuid lisas, et ei täita ministri kohta enne, kui Aeg esitab peaprokuröri kohale uue kandidaadi. Selle väite naeris Aeg välja: "Minu poolest võivad nad oma ministrikandidaate edasi otsida, ei oska öelda, kuidas nad neid kahte asja sedasi seostavad. Ma arvan, et ministrikandidaatide esitamine on oma asi, peaprokuröri esitamine teine... Ma ei saa ausalt öeldes nende loogikast aru."

Veel sama päeva õhtul kritiseeris peaminister Jüri Ratas Helme ultimaatumit ning sõnas, et peaprokuröri kandidaadi esitamine on seaduse järgi justiitsministri ülesanne.

EKRE on Perlingu jätkamisele vastu olnud pikka aega ning varemalt on Helme korduvalt väitnud, et Perling on poliitiliselt kallutatud ja suunab protsesse. Samuti on siseministrile ette jäänud peaprokuröri abielu kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Martin Perlinguga, mis Helme hinnangul ei "mõju Eesti juriidilisele süsteemile kõige paremini."