Euroopa Liidu juhtidel tuleb otsustada, kas valida pikem ajapikendus jaanuarini või lühem novembri lõpuni - viimast eelistavat ennekõike Prantsusmaa president Emmanuel Macron.

Arvati, et Euroopa Liit langetab sel teemal otsuse hiljemalt teisipäevaks - kaks päeva enne viimast ametlikku lahkumiskuupäeva -, kuid see ei tundu enam tõenäoline, mis tähendab, et Suurbritannia peaminister Boris Johnson ei suuda oma täita lubadust lahkuda 31. oktoobril.

Läti välisminister Edgars Rinkevics ütles laupäeval: "On olnud üksmeelne arvamus, et peame pikendama Brexiti-teemalist arutelu. Vaidlus selle üle, milline on parim ajapikendus, on suur, ent ma ei teeks sellest draamat."

27 juhi arutelusid sel nädalavahetusel mõjutab tõenäoliselt ajalehele The Financial Times lekitatud dokument, mis näitab, et saareriigi valitsus võib pärast Brexitit soovida kalduda kõrvale bloki reeglitest töötajate õigustele ja keskkonnakaitsele.

Mõni ELi riik, eriti Saksamaa, kardab, et Johnson kavatseb Suurbritannia reformida "Singapuri-sarnaseks madala maksumääraga ja väheste regulatsioonidega majanduseks Euroopa serval.

Äriminister Andrea Leadsomi sõnul ei vasta see kartus aga tõele, lubades, et Ühendkuningriik jätkab kõrgete standardite jälgimist ka pärast Euroopa Liidust lahkumist.