Kingo esitas peaminister Jüri Ratasele ametist lahkumise avalduse. "Kujunenud olukorras ei pea ma võimalikuks ministrina jätkata," ütles Kingo.

"Võtsin täna õhtul vastu väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo lahkumisavalduse ning edastasin selle elektrooniliselt Vabariigi Presidendile," märkis Ratas kolmapäeva õhtul.

"Tunnustan minister Kingot raske otsuse eest, kuid kujunenud olukorras oli üheselt selge, et tema ametis jätkamine olnuks väga keeruline. Seda nii tema enda, tema koduerakonna kui ka terve valitsuse jaoks."

Ratas tõdes, et poliitik peab oma suhtlemises ametikaaslaste ja avalikkusega olema avatud ning ka ebameeldivate teemade puhul andma õigustatud küsimustele selgeid ja ammendavaid vastuseid.

"Loodan, et Kert Kingo teeb toimunust tõsised järeldused, mille esimeseks sammuks oli kindlasti tema suure kaaluga otsus ametist lahkuda," lisas peaminister. "Soovin Kert Kingole palju jõudu ja tegutsemistahet vastutusrikkas parlamenditöös."

Helme: Kingole ei antud päevagi töörahu

EKRE esimehe, siseminister Mart Helme sõnul oli Kingo tagasiastumine nende üksmeelne otsus, vahendab ERR. "Ma helistasin talle niipea, kui nägin seda uudist, mis tuli kella 15-16 paiku, ja ütlesin, et kujunenud olukorras ei ole tal võimalik jätkata. Ta ütles, et oli just valmis mulle helistama, et mulle öelda seda sama."

Minister kritiseeris aga ajakirjanikke, öeldes, et meedia ei andnud Kingole töörahu.

"Ma juhiks tähelepanu ka sellele, lugupeetud ajakirjanikud, et praktiliselt esimesest päevast alates, kui Kert Kingo ametisse astus, ei ole antud talle päevagi töörahu. Ta on olnud kogu aeg rünnakute all, ta on kogu aeg pidanud rääkima, kas ta oskab inglise keelt või ta ei oska inglise keelt, kas ta käib välismaal või ta ei käi välismaal, kas ta teeb tööd või ta ei tee tööd, kas ta valetab või ta ei valeta. Ta on olnud meedia lakkamatu turmtule all. Te võite ise uskuda, et inimene väsib ära ja ma arvan, et tal oli teatud mõttes kergendus öelda, et "ma ei saa enam niimoodi edasi töötada"," rääkis Helme.

Vastates ajakirjanike küsimusele, kas EKRE teadis juba enne kolmapäeva, et Kert Kingo ja Jakko Väli olid tegelikult töölepingu sõlminud, ütles Helme, et sel ei ole tagantjärele enam tähtsust.

Helme sõnul lubas praegu välismaal viibiv president kooskõlastada Kingo tagasiastumise hiljemalt reedel.

Kingo valetas

Kolmapäeval tuli ilmsiks, et Kingo valetas esmaspäeval riigikogu infotunnis Jakko Väli nõunikuks võtmise kohta. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist öeldi, et Kingo palvel sõlmiti Väliga tööleping ministri nõuniku ametikohale asumiseks.

Kingo väitis riigikogus, et Väli pole hetkekski tema nõunik olnud. Ta lisas, et pole Väliga ka kordagi neis asjus kohtunud. "Ütlen kohe otse välja ära, mina ei ole kohtunud temaga. Väga julgelt võin seda öelda. Me ei ole kohtunud, me ei ole rääkinud sel teemal," teatas ta.

Eelmisel reedel teatas endine Tallinna TV saatejuht Jakko Väli sotsiaalmeedias, et alustab tööd Kingo nõunikuna. Tähelepanu pälvis tema sõnavõtt: "Kardavad. Värdjad. Et oleme Kerduga liiga võimas tiim. Aga oleme ka. Värisege, raisad."

Suurimat furoori tekitas aga Väli reedeõhtune postitus Evelyn Sepa kohta, mis oli labane ja seksuaalse alatooniga.

Samuti tuli ilmsiks, et kunagise Keskerakonna liidri Edgar Savisaare nõunik olnud ja Roheliste ridadesse kuuluval Välil on kirev minevik. Sinna mahuvad paar alkoholijoobes roolikeeramist, probleemid võlgade ja inkassoga ning tingimisi karistused.

Väli sõnavõttudest puhkenud pahameeletorm oli ilmselt põhjus, miks teatas Kingo laupäeval sotsiaalmeedias, et Välist tema nõunikku ei saa.