Ohvritele tekkinud kahju on kokku umbes 725 000 eurot.

Politsei kahtlustab, et Soome on toodud välismaalt Euroopa Liidu kodanikke, kes on end seal registreerinud ja avanud Soome pangakonto. Seejärel on nad kahtlustuste järgi loovutanud oma Soome isikuandmed ja pangakonto kasutamiseks kriminaalseks tegevuseks.

„Välismaa isikute loovutatud Soome isikuandmete abil on võetud kiirlaene ja krediitkaarte ning asutatud ettevõtteid, mis on saadud äriregistris registreeritud võltsitud dokumentide abil. Isikutele on võltsitud ka palga- ja töötõendeid. Kõnealused isikud on pärit Rootsist, Eestist, Lätist ja Taanist,” ütles juhtumi uurimist juhtiv kriminaalkomissar Mikko Laaksonen.

Politsei on eeluurimise ajal konfiskeerinud mitmeid krediit- ja pangakaarte, pangadokumente ning suure hulga arvutiseadmeid, mida kuritarvitades on kahtlustatavad kuriteod toime pandud. Sularaha on konfiskeeritud ligi 20 000 eurot.

Eeluurimise käigus on selgunud, et kahtlustatava kriminaalse tegevuse käigus saadud vara on peamiselt sularahas pangaautomaatidest välja võetud või on sellega tehtud oste internetipoodidest. Lisaks on tehtud ülekandeid välismaale. Soome keskkriminaalpolitsei on teinud koostööd erinevate riikide võimudega.

Kahtlustatavad kuriteod on toime pandud 2016. aasta lõpu ja 2017. aasta suve vahelisel perioodil. Registreeritud on 30 erinevat kuritegu.

Eesti saatis Maakri tänava laibatükeldajana tuntud Pönkä 2007. aasta augustis Soome vanglasse talle Tallinnas määratud 12 aasta pikkust vanglakaristust kandma.

Süüdistuse järgi tulistas Pönkä 2005. aasta 12. detsembril Tallinnas Maakri tänava üürikorteris surnuks oma 21-aastase Soome kodanikust sõbra Keijo, tükeldas ohvri laiba ja pakkis kilekottidesse. Pönkä jättis kilepakid üürikorteri esikusse.

Keskkriminaalpolitsei tõendite kohaselt tappis Pönkä oma sõbra pettustega saadud raha jagamisel tekkinud tüli ajal. Korteriomanik avastas tapetu tükeldatud ja kottidesse pakitud surnukeha 2005. aasta 14. detsembri õhtul.

Keskkriminaalpolitseinikud pidasid koostöös Põhja prefektuuri töötajatega Pönkä Tallinnas kinni 2005. aasta 12. detsembri õhtul teise kriminaalmenetluse raames, kuna Soome politsei oli kuulutanud mehe suurkelmustes kahtlustatuna rahvusvaheliselt tagaotsitavaks. Paar päeva pärast seda tuli ilmsiks ka jõhker veretöö.

2008. aasta aprillis karistas Helsingi esimese astme kohus Pönkät tuhandetelt firmadelt valearvetega ligi miljoni euro väljapetmise eest nelja-aastase vangistusega ning mõistis talt välja ka väljapetetud summad.

Helsingi teise astme kohus pikendas 2010. aasta novembris Pönkä vangistust, kuna mees võltsis dokumente. Näiteks Helsingi esimese astme kohtule viis ta võltsitud dokumendi, mille kohaselt talle Eestis määratud vanglakaristus ei kuulu täitmisele.