Briti peaminister Boris Johnson teatas äsja, on läbirääkimised Euroopa Liiduga on jõudnud kokkuleppeni. "Meil on olemas uus vägev lepe, mis annab kontrolli tagasi. Briti parlament peab nüüd laupäeval Brexitiga hakkama saama, et saaksime liikuda teiste oluliste teemade juurde nagu näiteks elukallidus, tervishoid, vägivaldsed kuritööd ja kliima," kirjutas Johnson Twitteris.

Ka Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker kinnitas kokkuleppeni jõudmist. "Kui on tahet, tekib ka lepe - ja meil on see olemas," kirjutas Juncker Twitteris.

Eelnevalt seisis lepe Põhja-Iiri unionistide taga, kes Johnsoni plaane ei toetanud. Põhja-Iirimaa Demokraatlik Unionistlik Partei (DUP) teatas varem, et ei saa neid plaane praeguse asjade seisu juures toetada. DUP toetust peetakse otsustavaks, kui Johnson tahab saada kokkuleppele õigeks ajaks parlamendi toetust, vahendab BBC News.

Briti peaminister loodab, et parlament kiidab leppe laupäeval toimuval erakorralisel kogunemisel heaks ja 31. oktoobril lahkuvad britid leppega Euroopa Liidust.

Johnsoni värske avalduse peale teatas DUP, et pole jätkuvalt oma meelt muutnud.

Opositsiooniliste leiboristide juht Jeremy Corbyn teatas, et kokkulepe kõlab veelgi hullemini kui Theresa May läbiräägitu ja parlament peaks selle tagasi lükkama.

Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier ütles, et uus kokkulepe koosneb neljast peamisest elemendist:

- Põhja-Iirimaa jääb seotuks piiratud hulga Euroopa Liidu reeglitega, eriti kaupadega seotutega.

- Põhja-Iirimaa jääb Ühendkunigriigi tolliterritooriumile, aga „jääb sisenemispunktiks” Euroopa Liidu ühisturule.

- On kokkulepe säilitada ühisturu terviklikkus ja lahendada Ühendkuningriigi käibemaksumured.

- Põhja-Iirimaa esindajad saavad otsustada, kas jätkata Euroopa Liidu reeglitest kinnipidamist või mitte iga nelja aasta järel.

Barnier ütles pressikonverentsil Brüsselis, et see viimane punkt – lubada Põhja-Iirimaa esinduskogul hääletada – oli uue lähenemise nurgakivi.