Barcelonas muutusid rahumeelsed ja planeeritud meeleavaldused eile tänavõitlusteks politseiga, vahendab Guardian.

Meeleavaldajad süütasid lõkkeid ja püstitasid kesklinnas barrikaade, kuni Hispaania ja Kataloonia politsei nad kumminuiadega laiali ajas. Rahutused toimusid ka linna Passeig de Gràcial, mis on Barcelona kalleimate poodide ja hotellide asukoht.

Õhtul oli Passeig de Gràcial ja ümbritsevatel tänavatel süüdatud kümneid lõkkeid. Linna kohal tiirutasid helikopterid. Barrikaade püstitati prügikastidest. Toimusid kokkupõrked meeleavaldajate ja politseinike vahel, viimased kasutasid kummikuule.

Samasugused sündmused toimusid Kataloonia teistes linnades Tarragonas, Gironas ja Lleidas, kus teadete kohaselt said kümned inimesed vigastada.

Hispaania valitsus teatas, et esmaspäeval ja eile vahistati kogu Kataloonias 51 inimest. Vigastada sai 54 regionaalpolitseinikku ja 18 riigipolitseinikku.

„Vähemus püüab Kataloonia, eriti Barcelona tänavatele vägivalda peale suruda. Tarragona, Girona ja Lleida,” teatas Hispaania valitsus. „On selge, et see, mida me näeme, ei ole rahumeelne kodanike liikumine, vaid vägivalda Kataloonia kooseksisteerimise rikkumiseks kasutatavate rühmituste koordineeritu.”

„Hispaania valitsuse vankumatu eesmärk on tagada ohutus ja kooseksisteerimine Kataloonias ja see on see, mida me teeme kindlameelsusele, proportsionaalsusele ja ühtsusele kindlaks jäädes,” lisas valitsus.

Peaminister Pedro Sánchezi juhitav kohusetäitjavalitsus on juba teatanud, et võib aktiveerida põhiseaduse paragrahvi 155, mis lubab regiooni valitsuse volitused peatada ja võtta selle otsevalitsemise alla.

Sánchezil oli täna kavas kohtumine kolme opositsioonierakonna esindajatega Kataloonia olukorra arutamiseks.

Rahunema kutsus ka Kataloonia asepresident Pere Aragonès, kes tõi esile, et iseseisvusliikumine on alati tundnud uhkust rahumeelsete aktsioonide üle, ning ütles, et vägivald toob kasu ainult oponentidele.

Samas on kritiseeritud ka Quim Torra juhitud Kataloonia valitsust üleskutse eest kodanikuallumatusele, saates samas kohaliku märulipolitsei korda looma.

Hispaania konservatiivse Rahvapartei (PP) juht Pablo Casado kutsus Sánchezit üles aktiveerima riiklikku julgeolekuseadust, väites, et seda on vaja, et tagada, et Kataloonia politsei ja luureteenistused toodaks keskvalitsuse alluvusse.

Torra ütles eile, et süüdi mõistetud juhid on meeleavaldajate üle uhked ja kutsus neid mobiliseerumist jätkama. Tänaseks on tehtud üleskutsed viieks marsiks Gironast, Tarragonast, Vicist, Bergast ja Tárregast Barcelonasse. Marssijad peaksid saabuma Barcelonasse reedel, kui on kavas suur meeleavaldus ja üldstreik.