Kõige levinum tähtajalise elamisloa taotlemise põhjus on pereränne ehk Eestis elava abikaasa või vanema juurde kolimine. Pererände trend suureneb. Praeguseks on väljastatud üle 9300 pererände jaoks mõeldud tähtajalise elamisloa ja uusi elamislube antakse aastas juba üle tuhande.

Eriti kiiresti suureneb Eesti meeste huvi endale välismaalt naine tuua. Pererändeks Eesti elamisluba taotlevate välismaalaste seas on juba mõnda aega olnud naisi rohkem kui mehi, kusjuures vahe käriseb järjest suuremaks. 2016. aastal oli abikaasa juurde Eestisse kolida soovivaid naisi kaks korda rohkem kui mehi, kuid tänavuste taotlejate seas on naisi meestest juba kolm korda rohkem.

Pererände lähteriikide seas on ikka „vanad tuttavad” Venemaa ja Ukraina, aga ka Valgevene. Päris mitme riigi kodanike puhul ongi pereränne peamine Eesti tähtajalise elamisloa taotlemise põhjus. Need riigid on Venemaa ja Valgevene, aga ka USA ja Türgi.

Suure osa pererändest moodustab politsei-ja piirivalveameti nõunik-ekspert Liis Valgu sõnul see, kui Eesti kodanik või juba siin elav välismaalane abiellub kolmanda riigi kodanikuga. „Väga tihti on kutsuvaks pooleks Eesti kodanik, kes leiab omale välismaalt abikaasa,” kommenteeris Valk.