Vastaskandidaat on Ungari peaministri Viktor Orbáni erakonna Fidesz toetatav praegune linnapea István Tarlós, vahendab Helsingin Sanomat.

„Opositsioonierakonnad on lõpuks mõistnud, et koostöö ja häälte koondamine on ainus viis Fideszi võitmiseks. Valijad on mõistnud seda juba varem, aga erakonnad on vastu punninud,” ütles Karácsony.

Maapiirkonnad ja väikelinnad on tugevalt Fideszi käes. Ungari 167 suuremast linnast 120-s on opositsiooni kandidaadi ja Fideszi kandidaadi vahel tõeline konkurents, selgus väljaande Valasz Online uuringust.

Opositsioonis on paljud seda meelt, et kui opositsioon ei võida nüüd Fideszi kandidaate, teist võimalust mitmeparteisüsteemi juurde naasmiseks ei tule. Seejärel ei pruugi Fideszit enam valimistega võimult ära saada.

Pärast nüüdseid valimisi on järgmised kolme aasta pärast. Enne seda betoneerib Orbán oma võimu.

Fideszil on parlamendis põhiseaduse muutmiseks vajalik kahekolmandikuline enamus. Seda on Orbán juba kasutanud valimisseaduse, kohtusüsteemi, prokuratuuri, teaduste akadeemia positsiooni ja kodanike organisatsioonide tegevusvõimaluste muutmiseks.

Enamus sõltub aga vaid kahest parlamendiliikmest ja parasjagu on mitmete parlamendiliikmete vastu käimas kohtuprotsessid. Nii võib põhiseaduse muutmiseks vajalik enamus ja piiramatu võim kaduda.

Opositsioon kardab, et Orbán seob kiiresti kohalike omavalitsuste käed.

„Me ei ole ainult selle küsimuse ees, millist kohalikku poliitikat Ungaris aetakse, vaid selle ees, kas kohalikku demokraatiat üldse enam on,” ütles Karácsony.

Ees võib seista ka muid Fideszi jaoks keskseid otsuseid: uusi teadusvabaduse piiramisi, seksuaalvähemuste õiguste piiramisi. Sellega saab tekitada palju kära, mis varjavad tegelikke võimude samme.

Karácsonyi pressikonverents toimus Budapesti niinimetatud Valges Majas, mis oli kunagise rahvavabariigi võimukeskus, kus keegi paistab järgivat vanu traditsioone sellest hoolimata või just seetõttu, et hoone julgeoleku eest vastutab riigi julgeolekuteenistus. Karácsonyi ja tema erakonna majas peetud nõupidamisi lindistati kuudeviisi ja nüüd on neist lindistustest kokku lõigatud erinevaid lõike, mida on täis Fideszit toetav meedia.

Valitsus ründab opositsiooni ka avalikult. Parlamendi spiiker László Kövér ja peaministri kantselei endine ülem János Lázár hirmutavad valijaid sellega, et neilt linnadelt, kus võidab opositsioon, võetakse ära toetused.

„Tundub, nagu oleksime Moskvas,” kommenteeris seda Karácsony.

Kui Karácsony korraldas Doonaul valimisürituse, tuli see segamise pärast katkestada. Kohale sõitis mootorpaat, milles oli kolm mustades maskides meest. Paadist hakati kõlarite kaudu laskma kõrvulukustavat marsimuusikat.

Opositsiooni kiusamises osaleb ka politsei. Budapesti VIII linnaosa linnapeakandidaadi András Pikó kampaania staap otsiti läbi, kui seal vaadati läbi kandidaadi esitamiseks vajalikke allkirjade lehti. Hiljem öeldi, et läbiotsimiseks ei olnud mingit põhjust ja uurimine lõpetati.

Mida lähemale valimised jõuavad, seda rohkem Fideszi juhtkond aktiveerub. Neisse linnadesse, kus olukord on pingeline, sõidab külla minister. Vahetult enne valimisi avaldab kõige tähtsamatele kandidaatidele toetust Orbán ise.