EKRE on esitanud oma kandidaadiks Euroopa Nõukogu parlamentaalse assamblee Eesti delegatsiooni liikmeks Urmas Reitelmanni, mis on nimekirja kinnitava väliskomisjoni liikmed Reitelmanni väljaütlemiste tõttu kulmu kergitama pannud. Reitelmann nimelt kutsus 2015. aastal venelasi tibladeks ning pagulasi inimrämpsuks ja saastaks.

Eile peale Reitelmanni väliskomisjonile aruandmist teatas Reitelmann "Aktuaalsele kaamerale", et eile oli esimene kord, kui keegi temalt 2015. aasta väljaütlemiste kohta aru päris.

"Täpsustati kunagise skandaali üksikasju, mis oli ka ausalt öelda esimene kord, kui seda ülse keegi minu käest küsis. Meil oli suuremat sorti minu vastane, vaat et kahekuuline meediapeks ilma, et minu käest oleks keegi seletusi küsinud," ütles Reitelmann nagu aus mees.

Reaalses elus ei vasta tema väide tõele. Juba esimeses artiklis, mis Reitelmanni väljaütlemisese laiema avalikkuse ette tõi, märkis ajakirjanik, et Reitelmann keeldus ise kommentaarist.

"Kommentaarisooviga Reitelmanni poole pöördudes ja talle postituse sisu täpsustades, ei soovinud Reitelmann teemast rääkida," seisab artiklis.

Samuti keeldus ta suhtlemast mõni nädal hiljem Eesti Ekspressiga väites järgmist: "Räägime advokaatide ja hagidega, sest mind on nii palju mustatud."

Eile küsis Delfi Reitelmannilt kommentaari väliskomisjonis esinemise ja varasema skandaali kohta, ent Reitelmann soovis küsimusi meilitsi ning nendele ei ole ta vastanud. Täna võttis Reitelmann taas toru, ent lõpetas kohe kõne, kui kuulis, et temaga räägib reporter.

Reitelmann on enda sõnul juba 2015. aasta skandaali pärast piisavalt vabandanud. Ta peab silmas venekeelsele "Aktuaalsele kaamerale" skandaali ajal antud intervjuud, kus ta ühest küljest vabandab venelaste ees, ent mainib ka, et tema sõnad olid kontekstist väljarebitud. (Vt video artikli all.)

Küsimusele, miks ta laiema auditooriumi ees vabandanud ei ole, vastas Reitelmann uudistesaatele: "aga minu käest ei ole keegi midagi küsinud – Eesti ajakirjandusel ei ole kombeks uurida taustasid, vaid on silt otsaette."

Väliskomisjoni esimees Enn Eesmaa ütles Delfile eile, et tema ei ole Reitelmanni suust ühtegi vabandust kuulnud. "Mina ei ole neid vabandusi näinud, aga see ei tähenda, et neid ei ole olnud," ütles Eesmaa.

Eilsel väliskomisjoni istungil arutati Reitelmanni kandidatuuri küsimust ja jõuti otsusele, et mehe saatus otsustatakse neljapäeval.

Eesmaa ütles, et jutuks oli Reitelmanni võimalik avalik vabandamine oma väljaütlemiste pärast. "Sellest teeb Reitelmann omad järeldused. Eks siis näeme, kuidas ta käitub," ütles ta.

"Mina vaatan huviga, alates Delfist ja kõikidest teistest kanalitest, kus ta täna sõna võtab, et kuidas ta end väljendab ja kuidas suhtumine Reitelmanni kandidatuuri kuni neljapäevani võib muutuda," ütles Eesmaa.

Eesti Päevaleht kirjutas eelmisel nädalal, kuidas Reitelmanni kandidatuur ENPA delegatsiooni on väliskomisjoni patiseisu viinud mehe varasemate sõnavõttude pärast.

2015. aasta rändekriisi harjal võttis toona kaitseliidu avalikke suhteid korraldanud Reitelmann sotsiaalmeedias sõna ja teatas, et Euroopasse ei jõua mitte põgenikud, vaid "saast" ja "inimrämps".

"Eestis parasiteerib 300 000 tibla, kes ei ole siia adapteerunud, kuidas oleks võimalik inimesteks muuta neid miljoneid siiapürgivaid mugavusprussakaid?" küsis praegune riigikogulane tookord Facebookis avaldatud kommentaaris, mida pärast olid sunnitud õiendama nii kaitseliit kui ka valitsusliikmed.